EKSKLUZIVNO Najavljeni štrajk ljekara i stomatologa USK zamrznut do 15. februara, čeka se budžet USK u kojem bi trebala da se obezbijede sredstva za finansijski oporavak Kantonalne bolnice !

Štrajka  ljekara Unsko-sanskog kantona najavljen  za ponedjeljak  13. januara  otkazan  je odnosno zamrznut do 15. februara, saznaje  normala.ba.

Sindikat  ljekara i stomatologa  USK  je nakon pregovora sa predstavnicima  Vlade USK, konkretno  premijerom Mustafom Ružnićem  i ministricom zdravstva Nerminom Ćemalović  odlučio je da zamrzne štrajk na 35 dana.

         

Pregovarači ispred Sindikat  ljekara i stomatologa  USK prihvatili su  da  se   kroz pomoć  Kantonalnoj bolnici u Bihaću kroz novi budžet  za 2019. godinu koji treba da bude donesen i drugim zdravstvenim ustanovama kroz sredstva namijenjena za zdravstvenu zaštitu  od strane ZZO  USK pomogne  ovom resoru što će  indirektno  uticati  na  finansijsku stabilizaciju  zdravstvenih ustanova i postupanje uprava  po kolektivnom ugovoru.

U najtežem stanju  je Kantonalna bolnica koja je u finansijskom minusu od 12 miliona KM i nema dovoljno novca za isplate plaća uposlenima po kolektivnom ugovoru. Ova  ustanova ne može dobiti pozajmicu od ZZO USK jer je tokom prošle godine već uzela dvije pozajmice u ukupnom iznosu od 2,1 miliona KM. 

Prema informacijama  do kojih je došao naš portal, Upravni odbor  Strukovnog sindikata  doktora i stomatologa  prihvatio je  da se  sačeka donošenje  budžeta USK za 2019.godinu  te  da se provede nova sistematizacija  u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Dogovoreno je i  da se izvrši revizija zapošljavanja u resoru zdravstva.

Nezvanično, prilikom dogovora   zatražena je i hitna smjena direktorice  Doma zdravlja  u Bihaću  koja je  bez obzira na zabranu zapošljavanja od strane  Vlade premijera Ružnića  zaposlila  49 novih lica!?