OTVORENO PISMO DŽENANE KARUP DRUŠKO REISU KAVAZOVIĆU Smijenite glavnog imama Bajru ef. Džafića i pokažite da Islamska zajednica u BiH poštuje odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru!

 

Poštovani reise Kavazoviću,

Možda ja nisam najpozvanija da Vam se obraćam na ovaj način, ali pravo na to dalo mi je nekoliko stotina građana, ako ne i hiljada (među kojima sam i sama), koji se već dva dana, od 9. januara, zgražavaju na društvenim mrežama zbog informacije da je izvjesni Bajro efendija Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Doboju, bio na prijemu na kome se slavio Dan Republike Srpske.

Nažalost, ni dva dana nakon proslave 9. januara i informacije da je ovaj imam bio na prijemu, ni Vi niti iko drugi iz Islamske zajednice BiH nije reagirao i ogradio se od toga, iako postoje brojni snimci, fotografije i novinarski tekstovi koji to potvrđuju, a upravo Vi i Islamska zajednica u BiH, s obzirom na ono što predstavljate, trebate biti primjer, ne samo Bošnjacima u BiH, već svim građanima. Niste se oglasili povodom 9. januara i brojnih (za Bošnjake, ali i sve one koji ne slave 9. januar) uvredljivih izjava srpskih političara i vjerskih poglavara, i to je Vaše pravo, ali Vaša je obaveza da reagirate kada jedan imam ode da slavi ovakav “praznik”, i da se očitujete o tome.

Kako su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine pravno konačne, izvršne i obavezujuće za sve pozivam Vas da kao prvi čovjek Islamske zajednice u BiH, time i hijerarhijski najodgovorniji, reagirate i smjenite Bajru Džafića s pozicije glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u BiH i javno se ogradite od njega, i time pošaljete jasnu poruku svima da Islamska zajednica u BiH poštuje, za razliku od nekih drugih (koji time žele da ruše državu), odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. I ne priznaje 9. januar kao praznik.

Možda nećete uvažiti moje argumente i smijeniti imama koji slavi 9. januar i javno se ograditi od njega, što je Vaše pravo i Vaša odluka, ali trebate znati da ukoliko ne reagirate i ne pošaljete jasnu poruku građanima ove zemlje, pogotovo Bošnjacima kojima bi Vi i Islamska zajednica BiH trebali biti uzor, da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštivati čime se poštuje i država – razočarat ćete mnoge. Ali i pomoći “zlonamjernim kampanjama koje neki politički krugovi vode protiv Islamske zajednice u BiH u Parlamentu EU”, kako ste se danas požalili specijalnom izvještaču Evropskog parlamenta za BiH Cristianu Dan Predi, valjda misleći na kampanje koje su proteklih mjeseci neki hrvatski zastupnici EP vodili (i vode i dalje) protiv Bosne i Hercegovine. No, niko od ambasadora zemalja EU (osim hrvatskog koji je zbog toga ekspresno smjenjen) nije bio na proslavi 9. januara, a Evropski parlament je još prije 10 godina usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici; u decembru prošle godine s 503 glasa za, dakle uvjerljivom većinom (od ukupno 635) usvojen je amandman zastupnika Igora Šoltesa kojim se u Rezoluciju o Srbiji dodaje kao obaveza Srbiji “priznavanje i provođenje presuda međunarodnih sudova po pitanju genocida u Srebrenici.”

Ako ne poštujemo sebe i svoju državu, kako da očekujemo od drugih da nas poštuju.

Dženana Karup Druško