DRŽAVNA AGENCIJA ZA ISTRAGE I ZAŠTITU BIH Podnijeti izvještaji o prevarama pri glasanju i izbornoj prevari, je li riječ o Sanskom Mostu?

Ovo je današnji izvještaj Državne agencije  za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Broj: 16-03-50-17-181 /19 Istočno Sarajevo, 25.1.2019. godine

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

SIPA podnijela tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu „Prevara pri glasanju“ i „Izborna prevara“
U vezi sa izborima održanim u oktobru 2018. godine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem teksu: SIPA), podnijeli su tri izvještaja o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu „Prevara pri glasanju“ iz člana 152. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i „Izborna prevara“ iz člana 154. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Izvještaji su dostavljeni Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i istim je obuhvaćeno devet lica koji su na proteklim izborima vršili funkciju članova biračkih odbora.

PORTPAROL VIŠI INSPEKTOR Luka Miladinović

Ovaj  je slučaj  veoma  sličan sumnjama u izbornu prevaru  u Sanskom Mostu  počinjenu oktobra  prošle godine.

Da li je riječ baš  o Sanskom Mostu?

Naš  portal  je prvi izvijestio bh javnost o  izvještaju koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova USK  prošle godine uputilo Tužilaštvu  BiH u vezi  nezakonitih  radnji  većeg broja lica  kojima  je na čelu bio Asim Kamber,predsjednik SDA Sanski Most i federalni zastupnik, koji su se organizirali  pod njegovim vodstvom u činjenju  izborne prevare, prevare pri glasanju, povrede tajnosti podataka, nedozvoljenom korištenju ličnih podataka, povreda  slobode opredjeljenja birača,krađe glasačkih listića, uništavanja glasačkih materijala i dr.

Cilj ovih nezakonitih aktivnost bio je da politička stranka SDA kojoj je na čelu Asim Kamber na nezakonite načine osvoji najveći broj glasova za sve nivoe u BiH.