DOTAKLI DNO Vijećnici SDA, DNS-a i Selvir Korlat protiv izgradnje objekta Šefika Sinanovića

Danas je u Sanskom Mostu održana 26. sjednica Općinskog vijeća općine Sanski Most.

Između ostalog, po treći put na Dnevnom redu sjednice našla se tačka Prijedlog Odluke o usvajanju Prednacrta izmjena i dopuna Regulacionog plana “Lijeva obala1” Sanski Most, koja je vezana za zahtjev investitora Šefika Sinanovića iz Sanskog Mosta kojem lokalna SDA vlast uskraćuje pravo na gradnju već nekoliko godina.

Podsjećamo, Šefik Sinanović, demobilisani borac, investitor je na objektu u centru Sanskog Mosta. Spuštene ruke SDA vijećnika onemogućuju nastavak Sinanovićeve gradnje iako kao investitor posjeduje urednu dokumentaciju, a prijedlog projektantske kuće IG iz Banja Luke, prošle je godine bez ikakvog pojašnjenja i zamjerke, odbijen glasovima vijećnika SDA.

Sukladno odredbama Poslovnika o radu Općinskog vijeća, a obzirom da je od zadnjeg razmatranja prošlo više od 6 mjeseci, ova “usijana” tačka našla se ponovo na vijećničkim klupama.

Predsjednik Kluba vijećnika SDA, Mensur Seferović za govornicom je kazao kako je stav njegove stranke da budu protiv ove odluke, ali da ostavlja prostora kolegama u klubu da samostalno donesu odluku.

Da je u ovom svom izlaganju bio apsolutno neiskren, pokazao je sam čin glasanja u kojem se vidjelo da iz kluba SDA niko nije imao hrabrosti podići “palicu istine”.

Pored navedenog, kazao je i da se on i njegove kolege ne osjećaju sigurno, vjerovatno aludirajući na strašan pritisak Asima Kambera na njihovu slobodnu volju i moć prosuđivanja.

Dr. Hajrudin Jakupović, prisutnima je kazao da SDP apsolutno podržava ovu Odluku, da je u ovom predmetu sve kristalno jasno, legalno i legitimno.

Redžo Kurbegović iz SBB-a zamolio je prisutne vijećnike SDA da “sklonu zastore” ispred svojih očiju, da shvate da se njima manipuliše i da glasaju po svojoj savjesti. Ovaj vapaj Kurbegovića, ispostavilo se, nije bio dovoljan. Vijećnik SBB-a na kojeg je u glasanju Kurbegović ozbiljno računao, otkazao je svoju obećanu podršku i otvoreno se stavio na stranu Asima Kambera.

Selvir Korlat već duže vrijeme ne poštuje stavove organa SBB-a, održavajući Kamberovu većinu u Općinskom vijeću. Zbog svoje naklonjenosti sanskom Bonaparti, Korlat je najgrađen pozicijom Direktora JP Komunalni fond za infrastrukturu, koja mu je očigledno bitnija od karaktera.

Odluku su još podržali vijećnici Demokratske fronte, Stranke za Bosnu i Hercegovinu, kao i jedan vijećnik ASDA u Općinskom vijeću.

14 vijećnika sanske opozicije, nije bilo dovoljno da ovaj prijedlog dobije potrebnu većinu.

Protiv ovog prijedloga bili su vijećnici: Mensur Seferović (SDA), Dževad Salešević (SDA), Sejad Seferović (SDA), Admir Velić Coka (SDA), Rajif Karajković Rajga (SDA), Muhamed Hari Šupuk (SDA), Hilmija Avdić (SDA), Jasna Bošković (SDA), Elvira Serdarević (SDA), Almin Alagić (SDA), Meho Talić (SDA), Nedim Jakupović (SDA), Fehim Tuka Hadžiahmetović (SDA), Desanka Miljević Iz Demokratskog narodnog saveza Republike Srpske i Selvir Korlat (SBB). 

Zbog uznemirenosti javnosti, danas je u Sanskom Mostu bilo pojačano i prisustvo policije.

(sanainfo.ba)