MASOVNA TUČA MIGRANATA U BIHAĆKOJ BIRI Policijski komesar Mujo Koričić uz suglasnost premijera Ružnića poslao “specijalce” da uvedu red, od sutra nijedan migrant neće ući u Krajinu !

U  prihvatnom migrantskom centru u bihaćkoj fabrici “Bira”  večeras  oko 22 sata došlo  je  do  masovne tuče  migranata prilikom koje je povrijeđena nekolicina njih, saznaje normala.ba. Migranti uništavaju materijalna sredstva u objektu, krevete i ostali namještaj.  Vidljivi su tragovi krvi   i vandalizma. Načinjena je velika materijalna šteta.

 

Premijer USK Mustafa Ružnić  podigao  je  policiju na najviši stepen jer  stanje  bezbjednosti među  migrantima i opća sigurnosna situacija prijeti da izmakne kontroli.

-Mi  više ne smijemo  biti tolerantni na ovakve   pojave koje prijete da se izrode  u nešto  još gore-kazao je za naš portal premijer Ružnić.  On  je o aktuelnim događajima upoznao IOM u Sarajevu.

Policijski  komesar USK Mujo Koričić poslao  je pripadnike  Jedinice za podršku Ministarstva  unutrašnjih poslova  USK u “Biru”da uvedu  red među masom.

         

Ovakvo stanje  moglo se i očekivati obzirom da je “probijena” ranije dogovorena brojka migranata  na  Unsko-sanskom kantonu.

– Nemamo još  potpunu informaciju o nemirima unutar objekta “Bire”, ali  posljednji događaji  i činjenica da imamo  kontinuirane probleme sa ovom populacijom, te da je  broj migranata  veći  od dogovorenog na nivou državnog Ministarstva , opredljeljuju nas  da , kako stvari stoje,  u potpunosti blokiramo Kanton  i ne dozvolimo ulazak nijednom migrantu. Ovo  su već vanredne okolnosti- kaže policijski komesar Koričić.

On dodaje  da više  nijedan migrant  neće  u ovakvim okolnostima  ući na Kanton, te da će  se tražiti  da Ministarstvo sigurnosti BiH preuzme nadležnost nad  migrantskim kampom u “Biri”.

-U protivnom,  ne preostaje nam druga alternativa  nego zatvoriti kamp- odlučan je krajiški  policijski komesar.

On je takođe izjavio kako će višak migranata  iz “BIre ” biti vraćen u Sarajevo.

U  23.45 sati policijski komesar USK Mujo Koričić potvrdio je da je  stanje  u “BIri” stavljeno pod nadzor, te da je grupa migranata koja je izazvala  sukob i učestvovala u njemu izolirana od  ostalih dok su povrijeđeni  transportirani  u Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić” u BIhaću.