SAZNAJEMO Među devet uhapšenih od strane SIPA-e zbog šverca lažnim diplomama i Sanjanin Ševal Avdić!

Među devet juče uhapšenih lica od strane pripadnika Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) zbog sumnje  da su prodavali diplome   je i  Sanjanin Ševal Avdić  iz sela Skucani Vakuf.  On je  juče  zajedno  sa ostalih  8 lica priveden u centar  SIPA-e  u Banjoj Luci  i , nezvanično, i za njega je zatražen pritvor.

Kako su brojni mediji objavili  kod jednog od organizatora trgovine lažnim diplomama Ismeta Mušića iz Cazina pronađene su diplome raznih zanimanja, od srednjoškolskih do visokoškolskih ustanova. Policijske agencije raspolažu informacijama da su preko njega diplome stekli i vladini službenici iz Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, te pojedini državljani Slovenije. Upravo zbog toga pripadnici SIPA-e vrše pretrese i na području Banja Luke. Kao  što je poznato pripadnici SIPA-e uhapsili su uposlenicu Ministarstva pravde Republike Srpske Vesnu Iličić zbog sumnje da je dio organizovane kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa prodajom i falsifikovanjem diploma. Ismet  Mušić je odranije poznat policijskim agencijama zbog krivotvorenja službenih isprava.

Sanjanin Ševal Avdić nije  bio poznat u  ovom miljeu  ali je  bio aktivni član SDA Sanski Most i  u prijateljskim vezama sa  predsjednikom stranke i federalnim zastupnikom Asimom Kamberom i drugim funkcionerima SDA. Avdić  je kao aktivista redovno učestvovao u izbornim kampanjama.

Osim Iličićke, Mušića i Avdića uhapšeni su još i Vahid Parić, Okić Zineta, Haris Topčagić, Samir Mušić, Vladimir Tubin.