GDJE JE NESTAO BIVŠI DIREKTOR ZZO USK Handanagić se zaposlio u Kantonalnu bolnicu,a u KPZ “Luke” mu se priprema honorarni posao pregledavanja kriminalaca

Pita   li se iko gdje je nestao stranački alpinist i karijerista SDA , bivši  svemogući direktor Zavoda  zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona i doktor medicine u slobodno vrijeme ?

Jedno  je sigurno- nakon  posljednje sramne afere dok je  još bio na platnom spisku ZZO USK kada je  otvorio  bolovanje a istovremeno  dolazio  na sjednice Skupštine USK (lišen elementarne pristojnosti može mu svašta stati “u brk”) , Handanagić  je  podnio sporazumni raskid  ugovora  i  zaposlio se u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić”.

Jedan od razloga bio je i taj što je  zbog  fiktivnog bolovanja trebao biti pokrenut  disciplinski postupak. Inače, na lažno bolovanje je otišao odmah nakon što je smijenjen kako bi mu se kao osnovica  vodila direktorska plata!?

Kao  što je poznato 36 godišnjem Handanagiću  bolovanje  je otvorila  pedijatrica iz Cazina!?

No, malo je  mačku teleća glava.

Čini se, životinjski gladnom za  parama, Handanagić je, prema nezvaničnim informacijama do kojih smo došli pronašao  sebi još jednu unosnu destinaciju za zaradu. To je Kazneno-popravni zavod “Luke”  gdje bi , kako kažu naši izvori, bio  ljekar  za  kriminalce koji izdržavaju kazne.

Pretpostavlja se   da mu  ovaj  posao sređuje direktor  KPZ “Luke”  Edham Veladžić, bivši Prvi Pendrek USK ( ministar unutrašnjih  poslova ) i svaštanešto  u SDA. Bivši predsjednik KO SDA USK , parlamentarac a sada   direktor zatvora od posebnog interesa  SDA . Kad su 2017. svi  direktori  zatvora u FBiH smijenjeni , Veladžić nije.  

Ima tome i razlog zašto  bi  Veladžić “pogledao”  Handanagića.

Naime, Almin Handanagić je kao  direktor  ZZO  USK  zaposlio bez konkursa Veladžićevog sina u ovu ustanovu. Svojevremeno smo pisali  o “slučajnom”  susretu Handanagića i Veladžića u hotelu “Opal”10. septembra 2018. godine.

No, ništa nije slučajno.

Ubrzo nakon toga Veladžićev  sin  je u radnu knjižicu dobio  pečat ZZO USK  kako  bi obavio pripravnički.

Tako to rade  stranački  drugovi .

Tim prije  što je još jedan  ugledni SDA-ovac , bivši  parlamentarac dr. Edin Bašagić već angažiran  u KPZ Luke.

     

Almina Handanagića spominjemo u kontekstu  njegovog “minulog  rada ”  koji  ne samo da ima granične tačke sa kriminalom  i bezakonjem, nego  bukvalno prodire ko svrdlo u članove zakone koji  tretiraju  zloupotrebe položaja i ovlaštenja.

Pravo je pitanje  šta u ovom trenutku  rade  tužioci  u Kantonalnom tužilaštvu  kada je riječ o krivičnim prijavama i  istragama  protiv njega. A inventar Handanagićevih sumnjivih  radnji je  impozantan.

  • enormno zapošljavanje odnosno “uhljebljavanje”  stranačkih, rođačkih  i drugih kadrova zasnovanih  na interesu (  u Revizorskom izvještaju Ureda za reviziju FBiH za 2017.godinu piše da se “na ovaj način se ne osigurava transparentnost kod zapošljavanja u Zavod za čiji rad se osiguravaju sredstva iz doprinosa za zdravstveno osiguranje, a ista predstavljaju javni prihod (tačka 6.1.2.3 izvještaja).”
  •  afere sa  sumnjivim ugovorima  sa privatnim  zdravstvenim ustanovama i “dogovorenim” cijenama, nedostaje prostor  za  nabrajanje

 

  • slučaj “Informatizacija” , pregovarački ugovor sa “Meditom” , brojne predistražne  radnje
  • neuspio  projekt e-iskaznica;  npr. Opća bolnica u Sanskom Mostu  uopćenije informatičku  uvezana, niti Sanjani mogu koristiti a-knjižice,a  “izvođač” radova  davno naplatio  svoje
  • višegodišnje opstrukcije donošenja usklađene esencijalne liste  lijekova na USK sa njegovom ključnom ulogom

  • afera  sa  tzv. radnom taksom, naplatom 1 KM  za   liječničke recepte sa esencijalne liste koji su besplatni, uslovljavanjem ugovorima apoteke da naplaćuju ovu 1 KM koja se poslije prebacuje  ZZO USK-sumnjiv godišnji  prihod od 1,8 miliona KM
  • čak i frizirani Revizorski  izvještaj  Ureda za reviziju FBiH za 2017.godinu (postoji sumnja da su  revizori “nagrađeni” da  “smanje  doživljaj”), ne može sakriti   sumnjive rabote  sa javnim nabavkama i pregovaračkim postupcima- nezvanično, jedan od Handanagićevih suradnika u ZZO USK (identitet poznat  portalu)  nakon objave  revizorskog izvještaja izjavio  je “ni ja ga bolje ne bih napisao”.
  • Aneksom na osnovni ugovor koji je još 2014. godine potpisala tadašnja direktorica ZZO USK, medicinsko pomagalo za dijabetičare “izulinski PEN” po komadu je koštao 72 KM. Ovaj aneks godinama je primjenjivan bez obzira na cijene na tržištu, iako u Zavod stiže obavijest da je cijena višestruko niža, tačnije 1,98 KM.
  • Isplata plaća mimo pravilinika o plaćama
  • ZZO  USK  je kažnjen sa 25.000 KM od strane Konkurencijskog  vijeća  BiH  zbog pogodovanja drugim firmama  na javnom tenderu a  zloupotreba ovlaštenja  i položaja adresirana je direktoru ZZO USK Alminu Handanagiću