SANSKI MOST ŽARIŠTE SUMNJIVIH DIPLOMA Ko su “diplomci” bez školskih i studentskih drugova …?

Među 19  zaključaka na sinošnjoj sjednici  Glavnog odbora SDA BiH  bio je i  ovaj:

  • Pozivamo nadležne institucije da provedu energičnu provjeru svih sumnjivih diploma, a od svih univerziteta očekujemo punu saradnju sa nadležnim institucijama u procesu provjere vjerodostojnosti postojećih diploma.

Trendovski  politički stav  SDA u  pogledu  sumnjivih diploma itekako  dotiče  i Sanski Most, koji  je  odnedavno žarište  sumnjvih diploma.

Najpoznatija lažna  diploma upravo iz  grada na Sani  za  novinarku portala zurnal.info  u januaru otkrivena je u “direktnom prijenosu ”  primpredaje u jednom sarajevskom lokalu.

Onda  se “otvorila zemlja” i  intenzivna  provjera  diploma zahvatila  je regiju.

Nije puno potrajalo,   još jedan Sanjanin, Ševal Avdić iz sela Skucani Vakuf uhapšen je  od SIPA -e među 9 lica sa područja sjeverozapadne Bosne  koji se sumnjiče za šverc lažnim diplomama.

Nezvanično, Avdiću je određen  pritvor od 30 dana. Iz  policijskih izvora  u Banjoj Luci, nezvanično, pominje se da  je nekoliko  diploma sumnjive  validnosti  završilo i među zaposlenicima sanske administracije.

Ne bi čudilo ni da ih ima među vijećnicima aktuelnog saziva Općinskog  vijeća  Sanski  Most,  tim prije  što među vijećnicima ima  lica koja ne znaju nabrojati ni svih 30 slova  bosanske abecede.

Općinsko vijeće  Sanski Most: Ko ima problema sa abecedom…

Sumnje u ispravnost  diploma Oca i Sina, Asima i Mirze Kambera,  godinama se podgrijavaju na tihoj čaršijskoj  vatri.

Asim Kamber  je objavio  da je “na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisao studij Jugoslavenskih jezik i književnosti, gdje je i diplomirao 1986. iz područja filologije”. Takođe navodi  kako je prije rata radio  u više odgojno -obrazovnih institucija  i kao stručni suradnik Instituta za lingvistiku. Ovo  je sumnjivo, jer piše velikim slovom Institut sugerirajući čitaocima  da se  radi o  referentnoj ustanovi, ali  gdje, na kojoj adresi  i  o kojem se institutu radi,  ne navodi. Takođe  ne navodi koje su to “više odgojno-obrazovnih institucija” obzirom  da  u BiH nikada nije radio  u  prosvjeti,a veliko  je pitanje  da li je uopće igdje  radio  posao  za koji se navodno  ( is)školovao.

Obzirom  da je  čovjek višestruko  osudivan za klevetu, dakle formalno-pravno ima sudski dokaz  da laže, predlažem nadležnim institucijama da provjere i njegovu diplomu iz ‘86.

Tim prije što ga je svojevremeno književnik i kritičar Almir Zalihić  javno pitao  šta je sa njegovim  zvanjem  magistra, obzirom da se  u jednom tekstu, odnosno  pismu u novinama potpisao sa mr. Asim Kamber.

 

Što se tiče Mirze Kambera, dobri poznavaoci  sanskog “kralja lažnih profila”  ističu  kako je dugo studirao u Zagrebu, navodno na Pravnom fakultetu.-

-Da je Mirza donio  diplomu  sa zagrebačkog Pravnog fakulteta ,  ne bi se od njega moglo  živjeti. On  bi danas bio  u najmanju ruku ili općinski pravobranilac ili sekretar Općinskog vijeća. Ovako  se  vodi u RTV “Sana” kao zaposlenik ,  a niko tačno ne zna  niti šta tamo radi, ako uopće išta i radi i  da li i kakvu diplomu posjeduje. Čuli smo  da je često išao u Banju Luku, a tamo  se  diplome  mogu nabaviti na privatnim fakultetima za jedno popodne- kaže naš izvor.

 

 

Uhapšeni  Ševal Avdić nije   bio  javno poznat  kao   “majstor  za diplome”, što  je i logično,   ali je  bio aktivni član SDA Sanski Most i  u prijateljskim vezama sa  predsjednikom stranke i federalnim zastupnikom Asimom Kamberom i drugim funkcionerima SDA. Avdić  je kao aktivista redovno učestvovao u izbornim kampanjama. Da  li je možda  on , po potrebi, snabdijevao  diplomama i neke ljude bliske SDA Sanski Most , pokazaće istraga.

Inače,  Asim Kamber se nedavno  javno izjasnio kako će  postaviti  pitanje na Parlamentu otkud  da se to  provjerovaju samo diplome  u Sanskom Mostu,a ne  recimo i u drugim mjestima gdje postoje sumnje za trgovinu lažnim diplomama.

Drugim riječima, sanske diplome su  nešto  za šta se, eventualno, može pitati samo on,  nikako policija i tužioci.