NAJVEĆA INVESTICIJA U Bihaću će se graditi vjetroelektrane vrijedne 120 miliona maraka

Premijer Vlade USK Mustafa Ružnić  zajedno sa  ministrom privrede  Nijazom Kadirićem potpisao  je  danas Sporazum  o budućoj  izgradnji vjetrolektrana na području USK sa zagrebačkom kompanijom “IVICOM Consulting”. Ovaj projekat bio bi  najveća investicija na području ovog Kantona, čija se vrijedanost procjenjuje  oko 120 miliona maraka.

Pomenuti  sporazum  uređuje odnose  izmedu Vlade USK, odnosno Ministarstva  privrede i budućeg koncesionara   u vezi sa izmjenom Nacrta Ugovora dodjele koncesije za korištenje građevinskog zemljišta za istraživanje, građenje i korištenje vjetroelektrana instalirane pojedinačne snage do 5MW. Vjetrelektrana  bi se gradila na području Grada Bihaća, na lokalitetu k.o. Teočak.

– To  što će drugi vjetropark  u BiH  biti uspostavljen na našem kantonu  nije samo ohrabrujuća činjenica nego je na neki  način i službeni trenutak najave  ovakvih  i sličnih projekata u budućnosti. Nastojaćemo da USK što manje zauzima  medijski  prostor u rubrikama crne hronike i udarnih vijesti  koje se tiču  migrantske krize  ali i političke i svake  druge nestabilnosti- izjavio je premijer Ružnić nakon potpisivanja Sporazuma. On je naglasio da je  došlo vrijeme za velike projekte u oblasti privrede, ekonomije i općeg razvoja, te da će vlada kojoj je na čelu insitirati   na  ovakvim projektima   i slati  pozitivne i optimistične vijesti u svijet.

– Vjetroparkovi  imaju veliki privredni potencijal i  dajemo  punu podršku investitorima u  ovoj  oblasti.  Energija dobijena u vjetroparkovima je u neprekidnom porastu u cijelom svijetu.Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora  je investiranje koje je i svjetski trend  i zasigurno  ima veliko ekonomsko opravdanje, jer kapital  zna  puteve svog oplođavanja, a  s druge strane   velike i značajne koristi  ima  i naš ekonomsko-politički prostor- kazao  je ministar  privrede Nijaz Kadirić.

Tvrtka “IVICOM Consulting”  iz Zagreba je, kako stoji na njihovoj  službenoj stranici , tvrtka specijalizirana za usluge konzaltinga, projektiranja, nadzora, upravljanja projektima te izgradnje prvenstveno industrijskih postrojenja ali i ostalih građevina uključivo i razne infrastrukturne projekte. Osnovana je 1991.godine  kao IVICOM GmbH Austria , danas  IVICOM Holding Austria.

Prije nekoliko godina počeli su realizaciju projekta Vjetroelektrane Krnovo u Crnoj Gori snage 72 MW preko  svoje kćerke firme “Krnovo Green Energy” d.o.o. “IVICOM Consulting”  učestvovao je u izgradnji Vjetroelektrane “Danilo” kod Šibenika koja od 2014. godine  sa svoje nove tri vjetroturbine Velika Glava, Bubrig i Crni Vrh službeno opskrbljuje hrvatsku energetsku mrežu strujom.  “Danilo” je najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj vrijedna je 70 milijuna eura,a u vlasništvu je austrijskog holdinga RP Global

klix.ba