SKUPŠTINA MEDŽLISA SANSKI MOST Hasanbegovićeve cinične poruke o platama imama

Piše: Midhat Dedić

Kućni  portal Asima Kambera prenio   je  tekst o  redovnoj Skupštini  Medžlisa IS  Sanski Most, a uz  prozaičan sadržaj dominira fotografija  načelnika općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića uobičajeno tmurne  fizionomije koji  je  pažnju portala zaslužio kao gost.

Uz Hasanbegovića je htio-nehtio  “morao” biti  uslikan i  Direktor uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ Ismail ef. Smajlović koji je za ovdašnje medijsko-političke potrebe  marginalna figura.

U tekstu je i   cinična opservacija načelnika Hasanbegovića o  platama imama,  a  on je napozvaniji da govori  o malim platama hodža- naime, njegov  koeficijent plate  je 10 i u rangu je  sa predsjednikom Federacije.

Hasanbegović je ne samo  zbog  “predsjedničke” plate mehanizam za proizvodnju očaja među preostalim stanovništvom.

Jasno je da je  Hasanbegovićeva “posjeta” Medžlisu  političke  naravi kako bi se  džematima otposlala  poruka  kako SDA stoji  iza  Medžlisa, a formalno-pravno to se  uvija u  načelničku poziciju i  par  izgovorenih floskula o podršci džematima i “patriotizmu” kao motivu  za rad imama.

Obzirom  na skoru povijest  “odnosa” načelnika  Hasanbegovića sa Medžlisom IZ Sanski Most  njegova je posjeta više ličila  na  savršenu utvaru  koju je u stvarnosti provela neizmjerna politička bezobzirnost.

Podsjećamo građane  na javno sramoćenje pred turskim donatorima  lokalne vlasti koju  kao  izvršni organ predstavlja Faris Hasanbegović  kome je  Asim Kamber u aprilu prošle godine , kako su objavili pojedini portali, zabranio  da prisustvuje polaganju kamena temeljca za Vakufski tržni  centar, projekta vrijednog 3 miliona KM. Razlog je bio  sukob sa tadašnjim glavnim imamom Huseinom ef. Kovačevićem.

Tada tog 14. aprila  2018. godine diplomatski predstavnici ambasade Turske  kao i predstavnici Direkcije Vakufa Republike Turske ostali su zaprepašteni činjenicom da niko od predstavnika lokalne vlasti nije htio da bude prisutan na ovom događaju. Iako je općina Sanski Most dodatno preko obaveza i dozvola za gradnju u budžet dobila oko pola miliona KM ni ta činjenica nije dovela sanskog načelnika na ovaj događaj. Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH Senaid Zajimović  tada je  oštro  kritikovao neprisustvo predstavnika općine Sanski Most i njenog načelnika te naglasio da je ovo ekonomski događaj koji ostavlja 3 miliona KM Sanskom Mostu i da ne postoji razlog i opravdanje da se gosti koji su došli iz Turske tako tretiraju od naših lokalnih političara.

Nakon  jednog ovakvog, malo je reći gafa, odsustva političke kulture i  svojevrsnog bezobrazluka,  odjednom imamo  “bajku”-načelnik Hasabegović skoro autistično  zanemaruje “događaj od aprila 2018.” i  pred  skupštinarima Medžlisa na ciničan oponaša  očinsku figuru “načelnika svih građana” a naravno i džemata  i skoro  da  u sebi   vidi  vrlinu  da  pred rukovodstvom Medžlisa  oponaša živi melem za sve njihove probleme.

To je za mene jedna jeziva i odvratna scena  pakleno lišena mjere  ukusa   koju ću nastojati  da zaboravim, da mi ne bi remetila i snove.

Ovakve i slične javne budalaštine ne ubijaju, ali nepovratno oštećuju organizam zdravog čovjeka.

Koji naredni  “podvig”  treba da očekujemo, moliću lijepo?