Novih ministara BiH nema ni u martu?

Formiranje novog saziva Vijeća ministara zavisi od toga da li će se kandidat za predsjedavajućeg izjasniti o tome je li spreman poštovati Ustav i zakone ove zemlje

Licitiranje datumima postalo je uobičajena praksa političara u BiH. Posljednje u nizu je ono o formiranju novog saziva Vijeća ministara BiH. Sredinom decembra 2018. lider HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da bi Vijeće trebalo biti formirano do kraja januara ove godine. Potom je 18. februara izrazio uvjerenje da će “kada je riječ o nivou BiH, u narednih sedam dana imati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH”. Prošle sedmice je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović izrazio uvjerenje da će novi VM biti formiran prije 31. marta.

Spinovi o NATO-u

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a i šef Kluba ove stranke u Predstavničkom domu PSBiH, smatra da bi bilo razumno priču o Vijeću ministara i njegovom formiranju završiti do tog roka, kako bi se mogao u međuvremenu usvojiti i budžet institucija BiH za ovu godinu.

– Formiranje Vijeća ministara zapravo zavisi od toga da li će se kandidat za predsjedavajućeg izjasniti da li je spreman poštovati Ustav i zakone ove zemlje, a u ovom konkretnom slučaju tiču se samo dijela o aktivaciji MAP-a i dostavljanja nacionalnog godišnjeg plana. Ovdje se vrlo često spinuje kako je to odluka o članstvu u NATO-savezu, daleko je BiH od članstva, ali se država u ranijim svojim odlukama i zakonima obavezala da će završiti ovu priču o aktivaciji Akcionog plana za članstvo. To bi u sadržajnom smislu saradnje s NATO-savezom bilo na istom nivou kao što i Srbija ima saradnju sa NATO-om, kazao je Đonlagić.

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu PSBiH, navodi da su se iz dosadašnjeg iskustva svi datumi koje su najavili Izetbegović i Čović pokazali kao totalni promašaj.

– Tako sam i za ove datume koje najavljuju o formiranju vlasti vrlo skeptičan, mada treba znati da je na državnom nivou većina već formirana, da vlast čine SDA, SNSD i HDZ. Da li će dobiti nekog žiranta tu, da im čuva leđa i stražu dok oni kradu, to ne znam, ali oni već imaju dovoljan broj ruku koje su pokazali da imaju izborom rukovodstva Parlamenta. Sve što im preostaje sada jeste da ta većina imenuje Vijeće ministara i ne znam zbog čega to ne čine, ističe Magazinović.

Zakon je jasan

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Nebojša Radmanović smatra da formiranje Vijeća zavisi isključivo od SDA i da je pitanje kada će ono biti okončano, ali da to ne treba dovoditi u vezu sa NATO-putem BiH.

– Nikada se ne upuštam u predviđanja, a nema ni potrebe, jer je Zakon o Vijeću ministara BiH vrlo jasan: da bi Bosna i Hercegovina dobila novi saziv VM, neophodno je ispoštovati brojne procedure, uključujući da Predsjedništvo BiH predloži kandidata za predsjedavajućeg, da CIK i SIPA obave sve propisane provjere, da Komisija za izbor Vijeća ministara Predstavničkog doma da preporuku, te da ga potvrdi Predstavnički dom. Istovjetan postupak važi i za sve kandidate za ministre i zamjenike koje dostavi novi predsjedavajući Vijeća ministara. Do tada je Zakon također jasan – aktuelni saziv Vijeća ministara BiH djeluje u punom kapacitetu sve do potvrde novog saziva, napominje Damir Arnaut, državni poslanik SBB-a.