DŽENAZA I SAHRANA Kako je Komšić zabio nož u leđa ideji za koju navodno živi

Više od pet sati danas je trajala sjednica Predsedništva DF-a nakojoj se razmatrala mogućnost da ova stranka uđe u vlast. To ne podrazumjeva samo koaliciju sa SDA, već Ji sa zakletim neprijateljima Željka Komšića, i kako on to voli reći – države BiH, Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom.

Već dugo mediji (s pravom) nagađaju i javnost obavještavaju iz “izvora bliskih DF-u” da će ova stranka ući u politički zagraljaj sa nacionalističkim strankama. I sam Komšić u brojnim intervjuima nije krio svoju želju odnosno potrebu da uđe u vlast.

Iako umotano, danas je postalo jasno da će DF završiti tamo gdje ga njegov šef i želi – u vlasti.

Valjda nemajući hrabrosti da on sam to kaže poslao je Dženana Đonlagića, potpredsjenika DF-a.

On je nemušto i spetljano govorio o tome kako će biti formirana radna grupa koja će u što skorije vrijeme sastaviti zaključke o eventualnom otvaranju pregovora za ulazak u vlast, o kojima će se kasnije opet izjašnjavati Predsjedništvo stranke.

Komplikovano?

Nije.

Prežestoko bi bilo odmah reći da DF želi ući u vlast s SDA. Prvo će se pripremiti teren odnosno javnost raznim nacionalnim ugroženostima i potrebom za velikom probosanskom koalicijom. Nakon toga slijedi totalni ulazak u rektum SDA.

Time je DF odnosno Željko Komšić pogazio obećanje odnosno riječ koju je dao partnerima iz Bh. bloka. Jasna je bila odluka da ni DF, ni SDP ni Naša stranka neće ući u vlast s nacionalistima. Gradit će jedan ljevičarski bastion koji bi na narednim izbirima trebao poharati. Vjerovatno i bi.

Osim toga, da bude do kraja jasno da od te ideje odustaje, Komšić je preko Đonlagića poslao joše jednu važnu poruku:

– Jedina obaveza koju DF ima prema Bh. bloku je u Kantonu Sarajevo. Bh. blok u smislu formalnog funkcioniranja je u Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo i naša obaveza tu ostaje. Na ono na šta smo se obavezali, tu ostajemo. Nigdje više ni nema te formalizirane većine – kazap je Đonlagić.

Dakle, umjesto da gradi kompaktan širok ljevičarski blok, Komšić ga je fildžanizirao i zabio ideji ujedinjenja ljevice nož u leđa.

Dodatno, eventualni ulazak u vlast značio bi i koaliciju sa HDZ-om i Draganom Čovićem. Čovjekom na osnovu kojeg je Komšić dobio većinu glasova. Jer, da nema Čovića ovakvog, Komšić ne bi ni dobio svoje glasove.

Saradnjom s HDZ-om tako će Komšić izdati i 250.000 ljudi koji su glasali za njega.

(bh.dijaspora)