POČINJE AFERA U Direkciji za regionalne ceste USK kriju informacije o neispunjavanju uvjeta iz ugovora za održavanje regionalnih cesta sa DD “Prijedorputevi” vrijednog 1,1 miliona KM!?

U  Direkciji  za regionalne  ceste  Unsko-sanskog  kantona razvija  se afera koja  bi  mogla da dobije i tužilačko-pravosudni epilog zbog pokušaja bivšeg direktora Direkcije  Adnana Pozderca  i sadašnjeg v.d. direktora Senada Dizdarića da  “pod tepih” gurnu već  utvrđene nepravilnosti oko  realizacije  tendera  za  održavanje regionalnih  cesta na području Sanskog Mosta i Ključa u vrijednosti 1,1 miliona KM.

Na  pomenutom tenderu  koji je okončan u mandatu bivšeg direktora  Pozderca posao je na 4  godine  dobila firma DD”Prijedorputevi” vlasnika Dragana Čorokala,ali su problemi iskrsli  “na terenu”.

Prema informacijama koje ima naš portal, “Prijedorputevi”  su  održavanje  ovih putnih pravaca  pokušali realizirati   krševima od mašina jednog  podizvođača  iz  Sanskog Mosta   što  je otkriveno jer je kvalitet radova  bio  vrlo upitan. Sporni su bili  i  stručnjaci   koji  su radili na održavanju  ovih pravaca  i potpisivali  građevinske  knjige. Inače, “Prijedorputevi”  svoje najbolje  mašine disponira  na putevima RS gdje  dobija  milionske poslove, a za  Unsko-sanski kanton mogu valjati i  rashodovane  mašine, makar  se radilo o  milionskom iznosu.

  • “Prijedorputevi” u kontinuitetu  nisu  obezbijedili  mehanizaciju iz  potpisanog ugovora čime su stvoreni uslovi da se  ugovor stavi van snage-  rekao nam je  u ovaj slučaj dobro  upućen izvor.

Prema pouzdanim saznanjima bivši direktor  Direkcije  je dobio i stručno mišljenje  od  svojih suradnika   da  sa  “Prijedorputevima ”  treba raskinuti ugovor, ali  je on  zanemario  struku i odbio da “talasa”. Nezvanično, njemu  je od “politike” obećano da će  ostati na  toj poziciji, odnosno  da će biti vraćen u direktorsku  fotelju   čim SDA  bude  formirala   većinu , te da  “ne dira”  prijedorsku  kompaniju.

 

Jedan od učesnika  javnog  tendera Velid Dizdarević, direktor i vlasnik firme  “Divel” iz Sanskog Mosta  zatražio je na uvid građevinske knjige  o održavanju   putnih pravaca iz  ugovora Direkcije za ceste USK  sa DD” Prijedorputevi”, ali  mu v.d. direktora Direkcije  Senad Dizdarić  to onemogućuje. Dizdarević  tvrdi  da  mu se to mora omogućiti kao zainteresiranoj  strani ,a  tako tvrde i  pravnici  i stručnjaci  koji  se bave  postupcima javnih nabavki.

  • Ostaviću  upravi  Direkcije tri  dana  rok  da  mi omoguće  uvid  u  pomenutu dokumentaciju, na šta  imam pravo. U protivnom,  dovešću svoje radnike i mehanizaciju pred  zgradu Direkcije i nastojaću da pravnim putem  ostvarim svoja prava, uključujući i krivične  prijave protiv odgovornih  lica-kaže Dizdarević.

Pokušali  smo  za odgovor kontaktirati  v.d. direktora Senada Dizdarića, ali  je on  javio da je na sastanku  i da ne zna kad će sastanak biti završen.

Potom nam je poslao sms i zamolio  da pitanja  pošaljemo  na e-mail Direkcije sa napomenom da ćemo na sva pitanja dobiti odgovor.