Snažna, pametna i lijepa: Premijerka Novog Zelanda je lider kakvog treba cijeli svijet!

I dok je svijet, istina suosjećao, ali ipak pažljivo birao termin kojim će označiti masakr nedužnih civila, premijerka Novog Zelanda, Jacinda Ardern, istog trenutka ga je nazvala terorističkim činom.

Na glavu je stavila maramu i obišla porodice nastradalih, tješila ih je, iskreno im ponudivši svu potrebnu pomoć u teškim trenucima. I ne samo to, odmah nakon napada počela je raditi na tome da se omogući sigurno okruženje za muslimane u novozelandskim džamijama,naglasivši da će mediji u njenoj zemlji emitirati ezan i da će se održati komemoracija za žrtve masakra.

To obećanje je prošle sedmice i ispunila. S mnogo tuge u glasu je priznala u jednom od svojih intervjua da je bolna činjenica zbog koje je jako tužna, što su ljudi ubijeni na mjestu na kojem su tražili smiraj svojoj duši i samo se molili.

Ko je žena koja je pokazala drugo lice svijeta? Koja je pokazala da se stvari moraju nazivati pravim imenom, i da se ne smije praviti selekcija po religijskoj osnovi. Terorista je terorista, neovisno o tome kako se zvao.

Ona ima 38 godina i najmlađa je premijerka u historiji ne samo svoje zemlje već i svijeta. Njena snaga je prašina u oči mnogim muškim liderima, ona je žena, ali donosi odluke kao nijedan muškarac do sada, samo su neki od komentara koji se mogu pročitati ovih dana kako na društvenim mrežama tako i u svim relevantnim medijima.

No, njena snaga ne iznenađuje, ne tako davno, američki predsjednik Donald Trump je na Forumu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC-u), tokom večere skrenuo pažnju na Ardern kazavši: Ova gospođa je izazvala mnogo uznemirenosti u svojoj zemlji, referirajući se na rezultate izbora na Novom Zelandu, na šta mu je ona spremno odgovorila: “Niko nije marširao kada sam izabrana”.

Jacinda Kate Laurell Ardern je rođena 26. jula 1980. godine u Hamiltonu. Završila je Morrinsville College, a potom i Univerzitet Waikato, gdje je diplomirala komunikologiju i odnose s javnošću. U politiku ju je uvela tetka, Marie Ardern, dugogodišnja članica Laburističke stranke, koja je regrutirala Ardern, tada tinejdžerku da joj pomogne tokom kampanje na izborima 1999. godine. Ardern je ostala povezana sa strankom, i nakon što je završila fakultet, radila je kod istaknutih figura u stranci kao istraživač.

Nakon što je neko vrijeme volontirala u narodnoj kuhinji u New Yorku, preselila se u London kako bi radila kao viši savjetnik za politiku u policijskoj jedinici od 80 osoba tadašnjeg britanskog premijera Tonyja Blaira.Zanimljivo je da Blaira nikada nije upoznala u Londonu, ali ga je ispitivala o invaziji na Irak na jednom od događaja na Novom Zelandu 2011. godine. Početkom 2008., Ardern je izabrana za predsjednicu Međunarodne unije socijalističke omladine, koja ju je odvela na misije u Jordan, Izrael, Alžir i Kinu. Sva ova iskustva bila su dragocijena kada se kasnije ozbiljnije uključila u rad Laburističke stranke u svojoj zemlji.

No, prevarili su se. A to se najbolje vidjelo nakon strašnog zločina u njenoj zemlji. Primjer za to su i njena dva odgovora koje prenosi ugledni „The New York Times“. Kada ju je američki predsjednik pitao šta njegova zemlja može uraditi za Novi Zeland u ovom trenutku, kazala je: „Dajte ljubav i simpatije za sve muslimanske zajednice“, dok je tvrdnje australskog premijera koji je za masakr okrivio muslimane odnosno činjenicu da im je dopuštena imigracija u taj dio svijeta, nazvala sramotnim.

-Bila je čvrsta, pozitivna i odlučna, i moram još jednom ponoviti ono što često za nju govorim, ona u sebi nema nijedne slabe ćelije, ali ona nije lagan protivnik. To je neobična kombinacija – opisuje Ardern, Colin James, politički analitičar s Novog Zelanda.

Zanimljivo je da je Ardern premijersku poziciju dobila u vrijeme kada to i nije željela. Sa svojim izabranikom, Clarkeom Gayfordom, voditeljem popularne televizijske emisije o ribolovu, planirala je potomstvo.

Čak su se spremili i da potraže medicinsku pomoć kako bi Ardern mogla začeti, jer su im mahom govorili da će morati liječiti neplodnost. Međutim, liječenje nije bilo potrebno, Jacinda je kćerku začela prirodnim putem, usred predizborne kampanje, doktor joj je 13. oktobra 2017., kazao da će postati majka, da bi tri sedmice kasnije potvrđeno da će postati premijerka.

-Clarke i ja smo se samo nasmijali zbog toga jer mi se doslovno nije ništa dogodilo što bi ovu godinu moglo učiniti većom – kazala je za Vogue“.

Vijest o prinovi Jacinda je sugrađanima obznanila putem Twittera duhovitom fotografijom koja prikazuje dvije velike i jednu malu udicu, najavivši tada da će zemlju voditi dok joj stomak ne bude do zuba, a da će nakon porođaja uzeti samo šest sedmica porodiljskog.

I dok je James Shaw, predsjednik novozelandske stranke Zelenih hvalio činjenicu kako je Novi Zeland moderna i progresivna zemlja, s jednakim pravima za sve, čim omogućava da žena može biti premijerka i postati roditelj dok je na toj dužnosti,Jacindu su, poznatu i kao beskompromisnog borca za ravnopravnost spolova, na jednoj press konferenciji pitali može li sastaviti vladu dok se bori s jutarnjim mučninama. U svom stilu je odgovorila: “To je ono što gospođe rade”.

Premijerski posao je obavljala kao da nije u drugom stanju i nikada nije dozvolila da iko vidi kako se prva tri mjeseca borila s teškim jutarnjim mučninama. Obećanje da se vlada neće morati puno prilagođavati njenom majčinstvu je ispunila, traživši jedino da se u službena vozila stave dječije sjedalice.

– Radujem se što ću postati majka, ali podjednako sam fokusirana na svoj premijerski posao i odgovornosti. To što sam trudna ne znači da sam onesposobljena. Sigurna sam da će nam cijeli Novi Zeland pomoći u podizanju prvog djeteta – kazala je Jacinda Ardern.

Govoreći o svom porodičnom backgroundu, uvijek je isticala i tako podsjećala javnost da je ona djevojka iz malog grada, i tek druga u porodici koja je išla na fakultet.

-Nisam mislila da ću biti premijerka, tu mogućnost nikad nisam ni razmatrala. Ali ova pozicija je moć, da tako kažem, jer desit će se trenutak kada će vas neko zamoliti da učinite nešto izvan vaše zone udobnosti – pojasnila je.

Njeno djetinjstvo nije obilježilo obilje. Tokom kampanje na površinu su isplivali i detalji, da ona dolazi iz skromne kuće s tri spavaće sobe, da je kćerka policajca i radnice u školskoj kafeteriji. Odrasla je južno od Aucklanda u regiji Waikato, koja je radnička klasa i konzervativna. Osim glavnog, njeni roditelji su imali i sporedni posao, uzgajali su jabuke i kruške za izvoz. Ardern je nakon škole nerijetko pomagala roditeljima. Znala je upravljati i traktorom.