NEMA POVEĆANJA PLATA Nezadovoljni policajci u Unsko-sanskom kantonu blizu velikog štrajka

Tek što je nakon 45 dana došlo do zamrzavanja štrajka doktora medicine i stomatologa u Unsko-sanskom kantonu, svoj štrajk najavlli su nezadovoljni članovi Sindikata policije USK. Prema riječima predsjednika Sindikata Mahmuta Alagića, oni tri mjeseca nastoje pronaći dogovor sa pregovaračkim timom Vlade USK, da bi im kantonalni ministar finansija saopćio da od povećanja plata neće biti ništa.

“Ako uzmemo u obzir povećanja ličnih dohodaka drugim budžetskim korisnicima, te ogromna primanja naših skupštinskih zastupnika, sasvim je logično da ćemo se i mi zakonskim putem boriti za svoja prava”, kazao je Alagić.

U ovom Sindikatu tvrde kako policijskim službenicima još nisu osigurana nikakva zaštitna sredstva iako svakodnevno rade sa migrantima i izbjeglicama.

Mahmut Alagić (Foto: Klix.ba)Mahmut Alagić (Foto: Klix.ba)

 

“Zamislite da pet mjeseci tražimo da nam se osiguraju ta sredstva i da nema nikakve reakcije. Naši službenici nemaju medicinsku pomoć ili zaštitu, neadekvatne su nam prostorije za rad s velikim brojem migranata i izbjeglica, ali i službeni automobili. Još od nove godine sve ostaje samo na obećanjima i zato poručujemo i Vladi USK i skupštinskim zastupnicima da više nećemo na ovaj način pregovarati i razgovarati“, dodao je Alagić.

Najavljeno je da će Upravni odbor Sindikata policije USK donijeti odluku o smjernicama daljeg djelovanja ukoliko Vlada nastavi ignorirati njihove zahtjeve i potrebe. Nije isključena mogućnost pripremanja i provođenja svih zakonskih procedura za generalni štrajk.

Ministar unutrašnjih poslova Unsko -sanskog kantona Nermin Kljajić kazao je za Klix.ba da se policijskom službenicima duguju sredstva za putne troškove, otpremnine i naknade za liječenje u iznosu od 1,2 miliona KM, ali naglašava da je ta dugovanja aktuelna vlada naslijedila od prethodne, vlade Huseina Rošića.

Nermin Kljajić (Foto: Klix.ba)Nermin Kljajić (Foto: Klix.ba)

 

“Policijskim službenicima se isplaćuje plaća mjesec za mjesec. Nema kašnjenja za razliku od drugih budžetskih korisnika kojima plata kasne dva mjeseca. Činjenica je da ove godine nećemo moći ići na povećanje plata”, ističe ministar Kljajić i potvrđuje stav kolege iz resora finansija Vedrana Prše.

On dodaje kako su ove godine planirana sredstva za nabavku oružja i početak izgradnje objekta policijske stanice Bužim. Što se tiče zaštitnih sredstava za rad sa migrantima koja nedostaju, ministar Kljajić kaže za naš portal da će to biti riješeno.

(klix.ba)