UBISTVO MIGRANTA  |  Sud u Bihaću oslobodio optužene za ubistvo jer nije utvrđen njihov identitet

Sud u Bihaću oslobodio optužene za ubistvo jer nije utvrđen njihov identitetIsmail Mehaili, jedan od osumnjičenih

Prema nezvaničnim informacijama, krivično vijeće nije moglo na osnovu podataka u spisu, odnosno optužnice zaključiti o identitetima optuženih obzirom da oni nisu imali identifikacionih dokumenata.

Ovaj slučaj je zanimljiv stoga što prilikom ulaganja dokaza od strane tužilaca nije bilo sporno da su optuženi viđeni od više svjedoka na mjestu ubistva i što postoje DNK tragovi, nego stoga što nije utvrđen identitet lica koji se u optužnici vode kao Ismaili Mehaili, rođen 1985. i Walid Farauki, star 23 godine.

Zanimljivo je i da je policija prvo tvrdila da je Farauki iz Palestine, ali iz Tužilaštva su došle informacije da su obojica optuženih iz Alžira. Drugim riječima, sud nije povjerovao Tužilaštvu USK koga je optužio.

Podsjećamo, 15.juna 2018. godine oko 23 sata u ulici Đure Pucara Starog u tuči u jednoj kući koja se potom nastavila na ulici jedan od aktera je velikim nožem u grudi ubo 24-godišnjeg A.I. Bio je to udarac u srce. Osumnjičeni Ismaili Mehaili i Walid Farauki su nakon kriminalističke obrade odlukom Kantonalnog suda bili u pritvoru 30 dana zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će osumnjičeni ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke ili pak izmijeniti, uništiti ili sakriti dokaze važne za krivični postupak.

Dvojica optuženih čiji identitet nije utvrđen sada su na slobodi i čekaju nastavak suđenja ukoliko Tužilaštvo USK uloži žalbu na presudu. Moglo bi se reći i da nije poznato u konkretnom slučaju ko je zapravo na slobodi.