DETALJI HAPŠENJA Ramo Brkić uhapšen na graničnom prijelazu Gruškovje 25.maja

Bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona Ramo Brkić koji je je bio u bijegu nakon što je osuđen na 11 godina zatvora u Bosni i Hercegovini uhapšen je u Sloveniji, potvrđeno je iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, piše radiosarajevo.ba.

“Prije par minuta smo kanalima interpola (fax stigao u 14,20h) obaviješteni da je predmetno lice po potjernici iz BiH lišeno slobode u R. Sloveniji i da se nalazi u pritvoru. Ova obavijest će se odmah proslijediti pravosudnim organima BiH koji ga potražuju, pa tek po njihovom zahtjevu (uz koji se prilaže dokumentacija propisana međunarodnim ugovorom) Ministar pravde BiH podnosi molbu za izručenje/ekstradiciju”, rekli su iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine.

Informacija je potvrđena i iz Suda Bosne i Hercegovine.

“Ramo Brkić je uhapšen u Sloveniji, tačnije uhapsila ga je granična policija Republike Slovenije Gruškovje 25. maja 2019. godine. On je već u 16 sati izveden pred istražnog sudiju u Ptuju, a u 19 sati prebačen je u pritvorsku jedinicu u Mariboru, gdje će ostati do izručenja Bosni i Hercegovini”, potvrđeno je.

Podsjetimo, Interpolova potjernica za Ramom Brkićem raspisana je u maju 2016. godine. Brkić je osuđen da je 2010. godine kao policijski komesar stupio u kontakt sa Senadom Šabićem i drugim osobama uključenim u proizvodnju droge na području kantona, te dogovorio da se nastave baviti „poslom“. Šabić je sa grupom ljudi nakon toga počeo uzgoj marihuane na više mjesta u Unsko sanskom kantonu, a Brkić je od njih dobivao novac jer im je omogućio zaštitu javljajući im o dolasku policije.