Uživo /Protesti ispred VSTV-a, građani traže ostavke i pravdu, blokiran saobraćaj

11:50 – Okupljeni građani uzvukuju “Ostavke, ostavke”, a automobili koji prolaze obližnjom cestom trubama daju podršku okupljenima ispred VSTV-a.11:40 – Muriz Memić kaže da je “tor postavljen i da je stoka u toru”. On smatra da nas vlast tako posmatra i da će oni na kraju morati podnijeti ostavke.

“Tri godine govorimo da je pravosuđe korumpirano. Ovo nije prvi out Milanu Telgetiji. Ko je ‘potkovan’ u predmetu Dženan Memić? 22 5.2018. donijeli smo sve dokaze da je optužnica lažna i tada je rekao kako se ne miješa u pojedinačne slučajeve, a vidimo da se miješa. Dalidi je oprostio. Uzeo je pare. Rješenje je pritisak građana kako bi sami odstupili, ali oni očito nemaju sluha za to. Jednog dana građani više neće mirno protestovati. Zbog Tegeltije je propalo pravosuđe, neka se povuče”, rekao je Memić.

11:35 – Na proteste je došao direktor Kamernog teatra 55 i glumac Emir Hadžihafizbegović.

11:30 – Dragan Mektić je došao pred VSTV i dao izjavu za okupljene građane i medije.

“Samo uz narod, ako me narod podrži sve ćemo uspjeti. Ovakav VSTV nam ne treba. Narodu treba pravda. Nema sigurnosti i ekonomskog razvoja bez pravosuđa. Vlada opća depresija.Ljudi idu. Ne vršimo pritisak, samo želimo pravnu državu”, rekao je Mektić.

11:20 – Pred zgradom koju VSTV dijeli sa Sudom Bosne i Hercegovine te državnim Tužilaštvom okupilo se stotinjak građana, a skup osigurava stotinjak policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.Između demonstranata i policije postavljena je metalna ograda koja okružuje kapiju u zgradu. Protesti će zvanično početi simbolično u 5 minuta do 12 sati, a prisustvo su potvrdili i članovi grupa koje traže pravdu za Davida Dragičevića i Dženana Memića.

Podsjećamo, demonstranti su posebno ogorčeni zbog posljednje afere navodnog podmićivanja, a u čiji kontekst se dovodi predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Izvor: klix