TUŽILAŠTVO USK: Istraga protiv Hamdije Lipovače u predmetu “Tomas Dillon” traje i dalje

Tužilaštvo  Unsko-sanskog kantona (USK) obavijestilo je  portal normala.ba da istraga protiv Hamdije Lipovače  u slučaju “Tomas Dillon”još traje i da shodno  toj činjenici  još uvijek nema  tužilačke odluke.

Tako je bilo i prije godinu dana.

Ovaj  predmet je, koliko je poznato, peti  koji se vodi u  bihaćkom tužilaštvu protiv bivšeg načelnika Bihaća i  eks premijera USK  a vezan je za sumnju  u  zloupotrebu ovlasti i položaja iz vremena dok je bio općinski načelnik. Kako stvari stoje, Lipovača koji je Općinu Bihać a kasnije i Kanton posmatrao kao svoju privatnu firmu, 2009. godine je jednom Amerikancu prebacio 25.000 eura sa budžeta Općine Bihać za posao, odnosno studiju o vodnim resursima.

Novac je , prema informacijama portala normala.ba, prebačen na račun izvjesnog Tomasa Dillona, vlasnika američke kompanije „Kentrik“ u Kraljevsku banku Holandije za studiju koja potom nije iskorištena. Lipovača je.kako stvari stoje, propustio da javnim pozivom izabrere ponuđača za izradu studije. Zbog ovog novčanog transfera suprotno Zakonu u javnim nabavkama, sudeći prema informacijama do kojih je došao portal normala.ba, tadašnji općinski načelnik Hamdija Lipovača počinio je krivično djelo zloupotreba ovlasti ili položaja iz člana 383, stav 2, KZ FBiH.

Činu prebacivanja pomenute sume prethodilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Lipovače i Dillona septembra 2008.godine. Mediji su tada objavili ( klix.ba) kako će „Memorandum omogućiti istraživanje vodnih resursa na području ove općine radi izgradnje tvornice negazirane vode, koja bi se plasirala na područje naše zemlje, Evrope i svijeta „, a ako se navodna istraživanja vodnih resursa pokažu dobrim, tvornica negazirane vode bila bi otvorena polovinom 2009.godine.

Po odluci načelnika Hamdije Lipovače, Dillonu je 7 .januara 2009.godine na račun u Kraljevskoj banci Holandije prebačeno 25.000 eura.

Pomenuta tvornica je bila, kako  stvari stoje danas,  jedna od njegovih „fatamorgana“ koja je koštala budžet Općine Bihać.