Firma AME d.o.o. Breza dobila je tender za uređenje šetnice na lijevoj obali Miljacke. Upravo ovaj infrastrukturni projekt Opštine Novo Sarajevo plastičan je primjer na koji način se vrše javni radovi u Bosni i Hercegovini. Pronevjeri na tamponu, lažiraj na cementu i kvalitetu materijala, postavi devet umjesto dogovorenih deset ploča, probij sve rokove i najvjerovatnije ćeš dobiti još jedan tender bez obzira što si optužen za davanje mita.

Projekt uređenja šetališta na lijevoj obali Miljacke zajednički je projekt Kantona Sarajevo i Opštine Novo Sarajevo. Sporazum o realizaciji potpisan je 16.03.2018. godine od strane tadašnjeg kantonalnog ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomira Lukića i načelnika opštine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, piše tačno.net.

Projektom je predviđeno uređenje dionice u dužini od 1200 metara od mosta Ars Aevi do mosta Topal Osman Paše. Predviđena sredstva za ovaj projekt iznosila su 800.000 KM. Dokumentacijom je predviđena pješačka staza širine 3,30 metara, a dužinom šetnice, predviđena je ugradnja kamenih ploča „jablanički gabro“ dimenzija 30x30x8 cm, te klupa i kante za smeće, kao i rasvjete u određenim razmacima.

Gdje je SDA tu je i AME Breza

Tender za ovaj posao dobija firma AME d.o.o. Breza. Cijena radova raste na 880.000 KM a 5. jula 2018. godine ugovor o izgradnji potpisuju tadašnji direktor Almedin Omerhodžić i načelnik opštine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.

Samo desetak dana nakon svečanog potpisivanja ugovora, protiv direktora AME Breza, Opštinski sud potvrđuje optužnicu kojom se Almedin Omerhodžić tereti za krivično djelo davanja dara i drugog oblika koristi.

Omerhodžić se tereti da je, kao direktor firme AME iz Breze, Hajrudinu Djedoviću pomoćniku direktora Direkcije za puteve KS-a poklonio tehničku robu u iznosu većem od 4 hiljade maraka, kako Djedović, i pored utvrđenih nepravilnosti prilikom kontrole u obavljanju ophodnje puteva ove firme, ne bi umanjio iznose mjesečnih faktura za te usluge iako je to bio dužan učiniti.

Poznavaoci prilika u građevinskom sektoru koji nisu željeli javno govoriti, naglašavaju da Omerhodžić održava veoma prisne veze sa kadrovima SDA prvenstveno sa načelnikom opštine Vogošća Edinom Smajićem te načelnikom Breze Munibom Zaimovićem.

Upravo će Zaimović ostati upamćen po činjenici da je 2018. godine uz prisustvo ministra ZDK Fahrudina Brkića i lokalnog imama Amira efendije Mukače ceremonijalno otvorio prvi sloj asfalta ceste dužine 800 metra čija je izgradnja u tom trenutku trajala preko 2 godine. Radove na ovom projektu izvodila je firma AME Breza.

Prema podacima stranice za javne nabavke, AME Breza sa opštinom Vogošća od 2015. godine do danas potpisala je ugovore u vrijednosti od 1.302.555 KM dok sa opštinom Breza vrijednost ukupnih ugovora iznosi 807.837 KM.

Tutorijal: Kako okrenuti na tenderu

Prema usaglašenom elaboratu iz tenderske dokumentacije izvođač radova AME Breza trebao je izvršiti iskop postojećeg asfalta debljine 7 cm, postaviti tamponsku podlogu od 25 cm, cementni estrih debljine 4 cm i postaviti kolovoz od kamenih ploča dimenzija 30x30x6 cm širine 3 metra i 10 cm koji će se kasnije fugirati cementnim mlijekom i smolom kako uslijed vremenskih prilika ne bi došlo do pomijeranja ploča.