AFERA POTKIVANJE PODNESENA PRITUŽBA VSTV-U: Zaustavite kompromitiranje pravosudnog sistema!

 

 

Danas je u Sarajevu održana konferencija za medije koju su organizirali Forum za etiku i usklađenost u BiH i Centar za razvoj medija i analize, na kojoj je prezentirana pritužba koju je Forum podnio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH zbog propuštanja da se u skladu sa Zakonom o VSTV-u i Poslovnikom o radu Vijeća preduzmu neophodne radnje na ispitivanju navoda i utvrđivanju eventualne odgovornosti predsjednika Vijeća Milana Tegeltijea zbog afere „Potkivanje“.

Medijima se prvi obratio Eldin Karić iz Centra za razvoj medija i analize koji je istakao kako se članovi VSTV-a stalno pozivaju na zakone, pravilnike i legalnost, a pritom krše vlastite zakone i pravilnike: „Mislim da je krajnje vrijeme da skrenemo pažnju na to da je ovo što oni rade pokušaj da mimo zakona sačuvaju one koji su u aferi „Potkivanje“ i koji su na neki način kompromitirali cijeli pravosudni sistem u BiH.“

Karić ističe i to da je Drugostepena komisija koju formira predsjednik VSTV-a na period od dvije godine formirana prije godinu. To znači da su još uvijek bili u aktuelnom mandatu kada je potpredsjednica VSTV-a sama izmijenila sastav i na taj način vrlo direktno i konkretno prekršila Pravilnik i kompromitirala samu odluku.

U pritužbi koja je podnesena VSTV-u navodi se da vanredna sjednica VSTV-a koja je održana 23. maja nije ispunila zahtjeve propisanog postupka utvrđivanja činjenica i eventualne odgovornosti člana i predsjednika Milana Tegeltije kako je to predviđeno članom 6., stav 3. Zakona, kao i članom 6b. Pravilnika o radu Vijeća.

Dalje se navodi kako bi zakonito postupanje bilo ili da je jedna trećina članova Vijeća predložila smjenu člana Vijeća Milana Tegeltije ili da se formira disciplinska komisija koja bi bila nadležna da utvrđuje sve činjenice, da o tome izvijesti Vijeće, te po potrebi donese i prijedlog o smjeni s dužnosti.

Ta komisija bi morala biti sastavljena od jednog sudije, jednog tužioca i jednog člana Vijeća koji nije nosilac pravosudne funkcije.

Predsjednik Foruma za etiku i usklađenost u BiH Bojan Bajić kazao je da je ovako napravljena još jedna manipulacija unutar samog Vijeća: „Ta vanredna sjednica Vijeća bila je manipulacija i vjerovatno su dovedeni u zabludu i drugi članovi Vijeća.“

Bajić dodaje kako predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija na ovaj način pokušava da izbjegne svaku mogućnost otvaranja postupka za utvrđivanje njegove odgovornosti: „Podsjećam javnost da je disciplinski tužilac podigao tužbu protiv Milana Tegeltije kao sudije i Disciplinska komisija je odbila tu tužbu kao nedopuštenu tvrdeći da Milan Tegeltija nije sudija. To je suprotno Zakonu i Poslovniku o radu Vijeća, jer da nije sudija, ne bi mogao biti član Vijeća, a samim tim ni predsjednik.“

Naredna sjednica VSTV-a zakazana je za sljedeću srijedu i, prema riječima Bajića, na njoj se mora uzeti u obzir njihov prijedlog i o ovom prijedlogu ne može odlučivati Milan Tegeltija, tako da već objavljeni dnevni red te sjednice nije validan i mora biti promijenjen.

„Tražimo da Vijeće formira tu disciplinsku komisiju od tri člana i da joj naredi da provede postupak ispitivanja činjenica, te da po automatizmu donese odluku o udaljenju Milana Tegeltije s pozicije člana i predsjednika Vijeća do okončanja postupka te komisije“, ističe Bajić.

Na novinarsko pitanje kako gleda na medijske istupe potpredsjednice VSTV-a Ružice Jukić, Bajić kaže da ona „smišljeno, tendeciozno zabavlja narod, otvara što je više moguće frontova samo iz jednog razloga, a to je da se ne bi odgovorilo na pitanje šta ćemo s Poslovnikom“. 

Na kraju je istaknuto kako postoji nada da će ostali članovi VSTV-a u skladu s vlastitim integritetom, čuvajući dignitet i svoju karijeru odlučiti da ne idu u propast zajedno s Milanom Tegeltijom, te da ukoliko pristanu na nezakonitu i protivposlovničku igru Milana Tegeltije, onda mora reagirati Ured visokog predstavnika za BiH na čelu s Valentinom Inzkom.

(zurnal.info)