PRAVOSNAŽNA PRESUDA Bajazit Topić osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog uzimanja mita od kandidata za polaganje vozačkih ispita u Velikoj Kladuši

Kantonalni sud u Bihaću donio je   presudu kojom je žalbu branioca optuženog  Bajazita Topića ( 60)  iz Bihaća odbio kao neosnovanu, a žalbu kantonalnog tužioca djelomično uvažio.

Na  taj način je preinačena  presuda Općinskog suda u Velikoj Kladuši od 30.novembra prošle  godine  pa je Topić   presuđen  za krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. u vezi sa članom 55. KZ FBiH, na kaznu  zatvora od  22 mjeseca.

Kantonalni tužilac   dokazao da je osuđeni  Bajazit Topić  dana 7.januara 2017. godine, za vrijeme trajanja vozačkog ispita od 9-13,30 sati u Velikoj Kladuši na lokalitetu parkinga – poligona Gradske sportske dvorane kao službena osoba Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK – kao član Komisije za polaganje vozačkog ispita, u namjeri da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, a suprotno zakonitom vršenju svoje službene dužnosti, od instruktora i kandidata auto škola „Adila“ , „Raza“  i „15.april“  iz Velike Kladuše primao novčane iznose od 100 KM po kandidatu kako bi im  omogućio da polože praktični dio vozačkog ispita.

U  jednom slučaju primio i obećanje dara ili usluge da kandidatu koji nije zadovoljio na testu omogući službenim evidentiranjem da je položio vozački ispit.

Podsjećamo, Topić je uhapšen u sklopu  akcija policije USK “Vozač” i   “Hipokrat”  kada  su  pretresane  firme  i  privatne prostorije u više krajiških gradova(Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Bosanska Krupa)   kao i privatna poliklinika “Medica” u Bihaću zbog sumnji da su se bavili izdavanjem lažnih ljekarskih uvjerenja za vozačke dozvole. U januaru 2017. uhapšeni su članovi komisije za polaganje vozačkih ispita u USK-u Fadil Hajdarević, Bajazit Topić iz Bihaća i Omer Sabljaković iz Velike Kladuše. Na teret im je stavljeno da su primali mito od kandidata za polaganje vozačkog ispita. Hajdarević je proveo mjesec u pritvoru, ali je odmah po izlasku pokušao da utiče na svjedoke u ovom slučaju, pa je ponovo završio iza rešetaka.Tokom istrage u okviru akcije “Vozač” u aprilu 2016. godine uhapšen je službenik Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona Nermin Ćoralić. On je u to vrijeme obavljao poslove koordinatora komisije za polaganje vozačkih ispita. Lisice na ruke su mu stavljene zbog sumnje da je uzeo mito da bi prećutio nezakonito izdavanje vozačkih dozvola.Budući da je jedini imao ovlasti nad pisanim testovima, organizovao je kupovinu testova za one kandidate koji su bili spremni platiti određeni iznos novca.
Kandidati su putem instruktora u autoškolama tražili mogućnost da “kupe” polaganje ispita kako ne bi morali učiti. Poslije toga bi instruktori stupali u kontakt sa Ćoralićem i dogovarali posao. Prema ranijim navodima, oni kandidati koji su bili spremni izdvojiti 250 eura dobijali su unaprijed ispunjene testove, dok je drugima davao bubice i u uho govorio koje odgovore trebaju zaokružiti. Ćoralić je osuđen na godinu dana zatvora.Pored zatvorske kazne, nekadašnji prvi čovjek Unsko-sanskog kantona iz oblasti vozačkih ispita osuđen je i na dvije godine zabrane obavljanja službene dužnosti.