ANALIZA Je li Zikrija Duraković ,Fazlićev alter ego u Skupštini. vijesnik dolaska na vlast Asima Kambera & comp?

Piše: Midhat Dedić

SDA USK se pojavljuje u različitim medijskim oblicima kako bi  svremena na vrijeme  objavila  da je pripremila parlamentarni puč.

U početku  su tako narod zabavljali komedijanti  Kamber, Rošić, Hušić, Handanagić…,a onda  je  Šemsudin Dedić zaključao  sjedište  SDA USK na Korzu.

Ova stranka koja je iskliznula  iz kolosijeka vlasti  u Krajini zahvaljujući  samom sebi,  pučistički se ponaša od  imenovanja  Vlade Mustafe Ružnića i ubjeđuje  javnost  da ne vjeruje svojim očima.

Iza  kojekavih “kuloara” i “glasova naroda” kriju se interesni  trbuhozborci  koji iz svojih  medijskih”trapova”  prenose  “želje  i čestitke” političkih mecena.

U sivoj  zoni FB-ovih krajiških  “portala”   građanima  “razvlače pamet”    “lažnjaci” koji  rade  za neimenovane političke gazde.

Iz  skromnih tekstića   naziru  se  likovi tzv. lidera.

Naravno, bjelosvjetska je laž kako  SDA   voli narod i bori  se za vlast   “da mu pomogne”.  Kao  uostalom i druge opcije.

Vlast nosi privilegije  i novac, jer inače bi  se kamberi, hušići, jusići itd.  umjesto za  budžetske  kajase  borili  da budu konobari, šumski radnici ili metalci.

Posljednjih sedmica kao “trojanski konji”  SDA  u  parlamentarnoj većini pojavljuju se  “pomakovci”, na isturenom  plitičkom IKM-u  je zastupnik Zikrija Duraković koga  krajiška  javnost u posljednje vrijeme upoznaje u dosad neuobičajenim metamorfozama – čovjek opsesivno “udara po  svojima” i pritom nastoji da djeluje odgovorno.

Ta mu uloga baš nekako i ne stoji.

Duraković je svoju političku karijeru zasnovao  i realizirao  u A-sda kao  ministar  finansija,a potom i “nezavisni”  načelnik Bužima.

Nekadašnja  politička  košulja koju je navodno ponosno nosio  sada mu je  tijesna, pa sada  ispunjava, kako stvari stoje, “planove i zadatke” lidera POMAK-a  Šuhreta Fazlića.

Duraković je Fazlićev  politički alter-ego u Skupštini USK.

 

Gradonačelnik Bihaća  se, koliko je poznato ,nezvanično, bez kamera, danas u Sarajevu  sastao sa Bakirom Izetbegovićem.

Samo  bi političke budale  mogle pomisliti da je druženje organizirano “nako”

Susret  koji neće zabilježiti mediji, dolazi uoči vanredne  o migrantskoj i redovne  sjednice Skupštine USK a  sve pod kišobranom štrajka prosvjetnih radnika čiji intenzitet   i  stavove štrajkaša  oblikuje  polulegalna svita  SDA-emisara i vucibatina  koji  u svojevrsnoj  političkoj burlesci ubjeđuju učitelje  i profesore kako  “da su oni na vlasti, do ovoga ne bi došlo”.

Politička “višestrukost ” Šuhreta Fazlića, odnosno njegove  “egoztične”  promjene stranačkih dresova zaboravljene  su  malo  zbog teškog stanja u kome je preuzeo  Grad Bihać,a  potom i zbog migrantske krize, no on je, očigledno, spreman  da  veteranski staž u politici i na funkcijama  apdejtira i kod “novog gazde”.

Važno je  ostati na “površini”, a  razlog za  “presvlačenje dresa”  lako  je naći, pogotovo  ako se radi o “ponudi koja se ne može odbiti”.

Parlamentarna većina  u Krajini  ima svoje krize  otpočetka, najviše zbog “implementacije”   kadrovskih  pozicija, ali i drugih javnosti nevidljivih i neobznanjenih  razloga. POMAK traži  snažniji  otklon od  A-sda  kako bi se  etablirao  pred lokalne izbore  kao politički projekat neovistan od   predizborno-postizborne  legure  sa A-sda.

Izgleda  da  Šuhret Fazlić svoj  i politički uspon POMAK-a, te nastavak  funkcionerske egzistencije vidi u intimiziranju sa SDA.

Takav rasplet  je doskora  bio sablazan i sa njega  samog, ali , zaBoga, zašto  politiku zovu “najstarijim zanatom” još od vremena  amidžića Krapinskog čovjeka.

Javnost, međutim, nikada ne treba  da izgubi  iz vida, da  ovakve “manifestacije”  oduvijek nose PRIVATNU KORIST,a  tek onda ono što političke stranke na pressicama  i saopćenjima nazivaju ” ZAJEDNIČKA KORIST”, koja je , u stvari, opet korist  te političke stranke i njenih  funkcionera.  O nekoj OPĆOJ KORISTI za građane, vjerujte, nema  ni govora,a ono što se iz budžeta “mora”  dati    jeste  ono  što  se  naprosto ne može  u tolikoj mjeri ukrasti, pored  svih “tenderisanja” i drugih “tehničkih” načina  krađe budžetskih para.

Vidjećemo da li  se i slučaju  POMAK radi o Fazlićevom “predoziranju” , jer  SDA  je “nanjušila”  gdje  je parlamentarna koalicija  možda najtanja, te se ne  radi niakakvom političkom uvažavanju bihaćkog gradonačelnika nego čistom tehničkom interesu da uz njegovu pomoć sruše postojeću Vladu USK.

Rasplet  u  kome bi  SDA  sa   višegodišnjom “kilometražom”  u uništavanju  USK  opet “vodila  kolo”  ravna  je masovnom samoubistvu i podsjeća  na  povratak dželata  žrtvi  koja još daje znake života.

No, ostaje  retoričko pitanje  na koje  jezoviti odgovor  posljednjih godina daje krajiški narod masovnim bijegom sa USK u evropske zemlje .

To  je pitanje – ŠTA  MOŽE DOBRO DONIJETI KRAJINI STRANKA KOJA JE 25 GODINA UNIŠTAVALA SVE NJENE RESURSE I NA KRAJU PROIZVELA NEZAUSTAVLJIV  BIJEG NARODA BILO KUDA.

Takav  politički rasplet   je na nivou općeg sunovrata ovog Kantona.