PREDMET “ASIM KAMBER ” U TUŽILAŠTVU BiH Tužilac Ćazim Hasanspahić sedam mjeseci drži u ladici ovaj predmet koji se vodi pod brojem 16922 KTO!?

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine  sedam mjeseci drži u ladici  fomiran predmet  protiv federalnog zastupnika Asima Kambera, predsjednika SDA Sanski Most i člana Predsjedništva SDA BiH.
Ovaj predmet pod brojem 16922 KTO   nalazi se u elektronskom  Sistemu  za automatsko upravljanje  predmetima  (TCMS) a zadužio ga je državni  tužilac Ćazim Hasanspahić iz Odjela  I Tužilaštva BiH, jedan od  zamjenika glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Predmet  punih  7 mjeseci “miruje” iako postoje nezvanične, neprovjerene informacije  da su od Suda BiH  dati određeni  nalozi za rad Državnoj agenciji  za istrage i zaštitu BiH (SIPA).
Radi  se  o prikupljenim operativnim saznanjima i izjavama  svjedoka  da su  Asim Kamber i druga lica  iz SDA Sanski Most  tokom provođenja Lokalanih izbora 2016. i Općih izbora 2018.godine počinili  više nezakonitih radnji  propisanih u Glavi XV – Krivična djela protiv slobode  i prava čovjeka i građanina Krivičnog zakona BiH, kao  što su izborna prevara, prevara pri glasanju, povreda tajnosti glasanja, nedozvoljeno korištenje ličnih podataka, povreda slobode opredjeljenja birača, krađe glasačkih listića, uništavanje glasačkog materijala i dr..
Ove radnje su realizirane kako  bi politička stranka SDA Sanski Most nezakonito osvojila  najveći broj glasova, a time  i njeni kandidati.
SDA Sanski Most je pobijedila i na Lokalnim izborima 2016. i na Općim izborima 2018.godine., kako  se čini, zahvaljujući  dobro uhodanoj ekipi kradljivaca izborne volje građana.
 Sektor kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)  Unsko-sanskog kantona (USK)   na prijedlog  Tužilaštva USK , jer se radi o počinjenim krivičnim djelima  propisanim Krivičnim zakonom BiH (povreda  Izbornog zakona)   4.decembra 2018.godine uputio  je Tužilaštvu BiH  predmet  “Asim Kamber i drugi”.
U njemu su pored obavještajnih i operativnih saznanja  obrađene i izjave  svjedoka  koji su direktno učestvovali  u  izbornim prevarama. 
U predmetu se navodi  niz imena lica koja su neposredno i posredno  izvršavali  upute  i naređenja federalnog zastupnika  i predsjednika SDA Sanski Most, Asima Kambera.
Kamber  i Zekotić: Nekadašnji suradnici , u međuvremenu  Zekotić je  “došao  tobe”
Prije nekoliko dana Muhamed Zekotić  iz Sanskog Mosta  koji je podnio krivičnu prijavu protiv Asima Kambera  prije 8 mjeseci oglasio se tim povodom javnosti  preko svog FB profila. On  se  u potpunosti  otrgnuo od  Kambera koji je njega i mnoge  druge uglavnom koristio  za svoj lični  probitak na političkom i finansijskom planu.
Zekotić tvrdi da  je  “Neko”  zaustavio  rad na ovom krivičnom predmetu.
On navodi  da  je SIPA  prije  nekoliko mjeseci dobila naredbu  za  pretres i hapšenje Asima Kambera i lica povezanih  sa ovim krivičnim djelima,ali da  akcija do danas  nije izvedena.
Zekotić je u dva navrata  elektronskom poštom  tražio odgovor  na pitanje od Tužilaštva šta je sa ovim predmetom, budući da  nije  anonimni prijavitelj i da zbog toga trpi različite napade i pritiske   i on i njegova porodica u Sanskom Mostu.
U  izjavi za  Radončićevo glasilo “Avaz” Zekotić je svojevremeno kazao:

– Ja sam vidio sve što se događa i onima koji nisu znali da to rade, dakle da učestvuju u krađama glasova, davao sam detaljne upute. U MUP-u sam dao izjavu kako se radilo i ko su bili izvršioci, a ko nalogodavci, te ko je spona između nalogodavaca i izvršilaca. Dakle, nalogodavac je bio Asim Kamber, spona je Fazir Vukalić, izvršioci su članovi biračkih odbora, predsjednici biračkih odbora. Ne mora značiti da je SDA delegirala ljude na ta određena biračka mjesta, ali jeste OIK, kojem je predsjednik neko ko polaže račun Asimu Kamberu.

Asim Kamber  je   u  jednom od svojih suludih  tekstova  neuspješno  se braneći  napisao kako   »tobože  postoje prijave, dokazi, svjedočenja«,   te panično  dodao  kako je   »takav slučaj  i sa mnom vezano za predmet tobožnjih izbornih krađa…koji opet  tobože  vodi  državno tužilaštvo«.

Na njegovu  žalost,  predmet  protiv  njega  u Tužilaštvu BiH  postoji  i , kako stvari  stoje, za sada  ga  brižljivo  čuva  tužilac   Ćazim Hasanspahić .

Dokle-čuće se.

Hasanspahić  važi  za  “produženu  ruku ” glavne  tužiteljice Gordane Tadić. Ona ga je u martu ove godine  imenovala  za šefa Odjela za terorizam u Tužilaštvu BiH(smijenila Dubravka Čamparu) u jeku  afere “SOA” (vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta  za  rad  hrvatskih obavještajnih službi).

Hasanspahić je blizak Miji Krešiću,državnom doministru koji je bliski rođak Gordane Tadić.

Istovremeno, Hasanspahića mediji povezuju  sa  Bakirom Alispahićem i Ismetom Dahićem,  što praktično znači  , kako komentarišu bh portali, da  je ovaj tužilac “na liniji SDA” te  da će  na tom “poslu” uspješno zamijeniti  svog prethodnika  Čamparu. U tom smislu “interesovanje”  za ovaj predmet  zasigurno  je pokazala Centrala SDA u Sarajevu, jer  slučaj totalno kompromitira  Stranku, bez obzira  što je Asim Kamber  u stranačkim krugovima omrznut lik i  ustrajno  radi  i protiv kadrova  SDA, a konkretno najviše protiv aktuelnog predsjednika SDA USK Šemsudina  Dedića. S druge  strane , Dedić za razliku od Kambera uživa  veliku podršku predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. Kamber  je  protivno  interesima  SDA prije nekoliko mjeseci lobirao za “svog” zastupnika u  Domu naroda iz Krajine ( NIjaz Hušić)  i suprotstavio  se  cjelokupnom KO SDA USK i predsjedniku Dediću, međutim doživio je poraz i privremeno se “povukao  u ilegalu”.

Dedić: U latentnom sukobu  sa  Kamberom, ima podršku  Centrale

Postoje nezvanične informacije da  se  predmet “Asim Kamber”  koči  i u vezi pomenute  špijunske  afere  “SOA”. Naime, portal Žurnal.info objavio je  u jednom od svojih tekstova  posvećenoj ovoj aferi  da je Davor Franić, službenik hrvatske SOA-e bio uključen ” i u špijunske akcije koje je ta obavještajna agencija provodila u BiH (vrbovanje bh. državljana) a prema dokumentaciji koja je u posjedu Žurnala, Franić je do 2013. godine bio raspoređen i na obavještajnim poslovima u Ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu. Tada je imao kontakte sa najmanje dvojicom aktualnih federalnih zastupnika, od kojih je jedan član SDA, dok je drugi član SDP-a BiH”

Pretpostavlja se  da je Franićev  kontakt   u Parlamentu FBiH upravo  Asim Kamber.

    

Hrvatski  obavještajci :  Franić i Kamber

Mnogo  je predmeta koje Tužilaštvo  BiH nikada  nije do kraja rasvijetlilo poput slučajeva Referendum, Bobar banka, Pavlović banka, Pandora …Mnogo je predmeta  i afera u kojima se Tužilaštvo BiH obrukalo i bruka ( SOA, Diplome, Potkivanje).  Dva su  predmeta   ” David Dragičević ” i  “Dženan Memić”   zbog čijeg nepreuzimanja od nižih nivoa Tužilaštvo BiH  mjesecima doživljava  opću osudu i zgražavanje javnosti.

Predmet  “Asim Kamber ” spada  u relativno  Mali slučaj  za Veliko Tužilaštvo kojim upravlja Gordana Tadić.

Ovdje  se više ne radi o interesima pravde, zakonitosti, države, nego o interesima koji su  najviše  privatno-stranački, što je neslužbeni “koncept rada” državnih tužioca  u  brojnim predmetima.