Igrao da izgubi: Žestoka kazna za australskog tenisera na Wimbledonu

Australac Bernard Tomić, koji je eliminisan s Wimbledona u prvom kolu nakon manje od sat vremena igre, kažnjen je novčanom kaznom od 50.000 eura (45.000 funti), što je jednako zaradi koju je ostvario nastupom u prvoj fazi ovog grand slam turnira, objavili su u četvrtak organizatori.

Od 26-godišnjeg Tomića (ATP-96.) bolji je u prvom kolu Wimbledona nakon samo 59 minuta bio Francuz Jo-Wilfried Tsonga sa 6:2, 6:1, 6:4.

“Prema mišljenju suca, igra Bernarda Tomića u meču prvog kola nije bila u skladu s profesionalnim standardima koji se očekuju na ovom nivou. Shodno tome, mora platiti maksimalnu kaznu od 45.000 funti”, stoji u saopćenju organizatora turnira.

Tomić je izgubio za 58 minuta igre, što je drugi najkraći meč u istoriji Wimbledona i najkraći u posljednjih 15 godina najvećeg grand slam turnira u tenisu.

Australac hrvatskih korijena ima talent da bude konstantno u top 10 najboljih na svijetu, ali njegova motivacija često nije na nivou. Ovo je jedan od brojnih slučajeva kad mu se očito nije dalo igrati, a sličnu izvedbu na Wimbledonu pružio je prije dvije godine kada je izgubio od Mische Zvereva u 1. kolu. Tada je priznao da je glumio ozljedu i izjavio da mu je bilo dosadno na terenu.

Nakon Wimbledona ponovno će pasti ispod 100 najboljih tenisera svijeta.