PRAVOSNAŽNO Uvjetna presuda i dvogodišnja zabrana vršenja profesorskog posla Enveru Budimliću

Kantonalni sud u BIhaću  je  donio pravosnažnu presudu  kojom  je Esad Budimlić ( 57) iz Bihaća uvjetno  osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci  za krivično djelo “Prevara u službi u pokušaju” sa rokom provjere od  dvije godine od pravosnažnosti. Ovom presudom uvažena je žalba Tužilaštva USK pa je u konačnici  uz uvjetnu presudu Budimliću izrečena  mjera zabrane vršenja poziva ili funkcije  na način  da  mu je zabranjeno vršenje poslova profesora na fakultetu i javnim ustanovama na području FBiH u trajanju od dvije godine.

Prema presudi, Budimlić  je u vremenu od 1.januara 2008-decembra 2010. kao službena osoba u JU “Visoka zdravstvena škola” u Bihaću-profesor-nastavnik kroz  11  ugovora  o  djelu  u službenim izvještajima i evidencijama lažno prikazao 326,30 sati održane nastave i vježbi  iz više nastavnih predmeta, iako je u to vrijeme  bio na radnom mjestu ljekara u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Na osnovu  izvještaja i evidencija o održanim predavanjima  za navedene dane  iste spiskove  je koristio za lažne obračune  kod nadležne službe JU “Visoka zdravstvena škola” u Bihaću  sa ciljem  da službenu osobu dovede   u zabludu  kako  bi dobio nezakonitu isplatu. Isti  spiskovi  i obračuni prihvaćeni i dostavljeni Trezoru USK na naplatu,ali je aktivnošću Tužilaštva USK i Suda Budimlić spriječen u naplati  iznosa od 7.744, 78 KM.