EMINIĆ Moj potpis na ugovoru o djelu sa “Multilinguom” je krivotvoren, još pet sanskih profesora imaju slične ugovore !?

 

Nedavna  Facebook  izjava Sanjanina  Enesa Eminića Pele izazvala  je šok u Sanskom Mostu.

On je javno optužio Šemsudina Habibovića, općinskog vijećnika A-sda i donedavnog predsjednika ove stranke u Sanskom Mostu da   je kao  vlasnik privatne obrazovne ustanove “Multingua”  falsificirao  njegov  potpis na navodno ugovoru o djelu.

Habibović i “Multingua” postali  su regionalno  poznati  po aferi “Diploma” početkom ove godine  kada je Azri Omerović,  novinarki portala “Žurnal”, od  “Multilingue” preko posrednika  Senada Pehlivana iz Fojnice 3.januara ove  u insceniranom istraživačkom  poduhvatu “Žurnala” izdata diploma  medicinske sestre-tehničara za svega  17 dana   od prvog kontakta novinarke  sa posrednikom  Pehlivanom. O “Multilingui” su izvještavali i svjetski mediji,a Tužilaštvo USK je  odmah potom započelo obimnu istragu.

Ovo je na svom Facebook profilu napisao Eminić.

Danas,10.07.2019.godine sam na osnovu poziva Treće policijske uprave Sanski Most morao dati izjavu o mome navodnom angažmanu kao predavača i ispitivača na privatnoj ustanovi Centar za obrazovanje odraslih “Multilingua” Sanski Most.Službenici kriminialističke policije su mi predočili UGOVOR O DJELU o mome navodnom angažmanu u Centru “Multilingua” Sanski Most,te dokumente o broju održanih sati mojih predavanja i održanim ispitima. Naravno, odmah sam zaključio da se radi o krivotvorenju dokumenata, moga potpisa i moga identiteta. Istine radi moram ovo objaviti i upoznati javnost da ja Enes Eminić iz Sanskog Mosta nikada nisam bio,po bilo kom obliku,angažovan u Privatnoj ustanovi Centar za obrazovanje odraslih “Multilingva” Sanski Most,nisam držao predavanja,nisam ocjenjivao i svi dokumenti gdje se pominje moje ime i moj potpis su KRIVOTVORENI. Kriminalistička policija vodi istragu zbog krivičnog djela Krivotvorenje službene isprave iz člana 389 Krivičnog zakona FBiH protiv odgovornih osoba u prvom redu protiv “Facebok moraliste ” Šemsudina Habibovića. Što se mene tiče protiv “uspješnog falcifikatora” podnosim krivičnu prijavu zbog zloupotrebe moga imena.

Iako  se očekivalo  reagiranje prozvanog Šemsudina Habibovića, što je on u mnogim drugim prilikama  činio, njegova reakcija je izostala.

Enes  Eminić  je za portal normala.ba pojasnio kako je uopće  vlasnik “Multilingue”  mogao doći do njegovih   diploma i potpisa.

-Prije par godina kada je Habibovićeva žena  bila direktorica Mješovite srednje škole u Sanskom Mostu, zvala  me sekretarica, pa  njegova  žena i on. Došli su mi sa molbom da održim predavanja, ispitam i ocijenim  10-tak učenika, budući da  je profesor koji predaje predmete ugostiteljstva  i hotelijerstva  bio na godišnjem ili bolovanju. Ja sam,inače,  završio prvi stepen  Organizacionog fakulteta u Opatiji, srednju ugostiteljsku školu i Fakultet turističkog menadžmenta u Banjoj Luci i imam  kvalifikacije da održim  ta predavanja, ali  sam to  u prvi mah odbio. Međutim, oni su insistirali, daj molim te, održi to, i ja  im naposlijetku  kopiram svoje  diplome i  dam im ih  da  provjere  u Ministarstvu obrazovanja USK da li, eventualno,  ima išta sporno da održim predavanja, budući da nikada nisam radio u prosvjeti. Rekao  sam im i to ” ne trebate mi platiti ništa”. Nešto kasnije iz Mješovite škole su me nazvali, kazali kako je sve u redu sa  mojim kvalifikacijama i kako  bih trebao  doći  da  se dogovorimo  oko predavanja.Da skratim, održao  sam predavanja za učenike, ispitao  ih i ocijenio. Pretpostavljam  da su oni  na taj  način došli  do  mojih diploma i podataka i falsificiranja mog potpisa.

Eminić ističe  kako su njegovi dotadašnji odnosi  sa  Habibovićima bili  dobri.

-Moje  relacije sa  njima  bile su normalne i uobičajene.Smatrao  sam ih intelektualcima, ozbiljnim građanima; ona je bila direktorica škole, on zaposlenik u školi, vijećnik-kaže Eminić.  Kada  je  pozvan od istražitelja MUP USK bio je zatečen.

-Rekli su mi, Enese, vi ste svjedok, mi  radimo istragu  po nalogu Tužilaštva USK protiv osumnjičenog Šemsudina Habibovića zbog krivotvorenja dokumenata. U dokumentima koje smo  našli ima i Vaš ugovor o djelu o angažmanu kao predavača u Privatnoj obrazovnoj ustanovi “Multilingua” za smjer ugostiteljsko-turistički tehničar. Bio  sam  šokiran. Na tom ugovoru je  bio  i moj navodni potpis, krivotvoren naravno. Predočili  su mi i dokument koliko  sam navodno sati predavao, to  je trajalo  nekoliko godina.Bio  sam frapiran, a onda sam  saznao od njih da postoje slični,vjerovatno  takođe  falsificirani ugovori sa još pet profesora iz Mješovite srednje škole. Ja nikada  nisam  sa Habibovićem razgovarao  na temu predavanja u “Multilingui”, a kamoli  da sam držao predavanja. Odmah  sam uočio  da je neko  krivotvorio moj potpis- nastavlja Eminić.

U jednom momentu kroz ironiju  objašnjava  svoju kontradiktornu poziciju  u  “Multilingui” kojoj nije ničim doprinio.

-Ja sam, dakle,  nekoliko godina držao predavanja, ocjenjivao učenike, stručno ih obrazovao, a cijena mog rada  je iznosila 10 KM po satu. Tako piše  u tim krivotvorenim ugovorima. Habibović mi je obračunao i zaradu, ali  nije mi  ništa platio… kako  će mi platiti , kada  me tamo nikad nije  vidio. Nevjerovatno  je sve ovo, ja tamo  nisam bio fizički prisutan, ali me Habibović uredno “vodio kroz knjige”  za  slučaj inspekcijskih nadzora.  Sve je  štimalo-  školski programi,stručni kadar, dnevnici, zapisnici, predavanja, ugovori… Prema  tim “knjigama” ja sam tamo i bio, ali  nisam znao  da sam radio. Možda  sam  u “Multilingu” išao pod hipnozom.