SUTRA SJEDNICA GO Saznajemo: Izetbegović se rješava lokalnih moćnika i ograničava utjecaj potpredsjednika SDA

Saznajemo: Izetbegović se rješava lokalnih moćnika i ograničava utjecaj potpredsjednika SDAFoto: H. M./Klix.ba

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) utvrdilo je Nacrt Statuta i Prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta SDA o kojima će se sutra izjasniti Glavni odbor SDA.

Ukoliko Glavni odbor sutra podrži prijedlog Predsjedništva SDA izmjene stranačkog statuta naći će se 14. septembra 2019. godine pred Kongresom SDA kojeg čini 1.323 delegata. Tog dana SDA će dobiti i novog predsjednika, a sve procjene govore da će za novog/starog predsjednika biti izabran Bakir Izetbegović.

Ključna izmjena u statutu odnosi se na lokalne organizacije SDA. Ova stranka predložila je da se u potpunosti ukinu kantonalni, gradski i općinski odbori te da se umjesto njih formiraju samo izvršni odbori i skupštine lokalnih nivoa, odnosno kantonalni, gradski i općinski izvršni odbori i kantonalne, gradske i općinske skupštine.

Najznačajnija izmjena je svakako ograničavanje broja mandata predsjednika kantonalnih, gradskih i općinskih odbora. Izmjenama je predviđeno da jedan funkcioner, na poziciji predsjednika nekog od odbora, može ostati najviše tri uzastopna mandata.

Posebno je zanimljivo što ova izmjena ima retroaktivni karakter što automatski znači da naprimjer Huso Ćesir, Šemsudin Mehmedović, Nedžad Koldžo i Asim Kamber neće moći ostati na čelu lokalnih organizacija. Inače, riječ je o lokalnim funkcionerima u čijim je rukama koncetrisana prevelika politička moć u lokalnim sredinama poput Novog Grada Sarajevo, Tešnja, Novog Sarajeva i Sanskog Mosta.

Asim Kamber: Lokalni moćnik od 1997.godine na čelu SDA Sanski Most

Dakle, nakon usvajanja izmjena stranačkog statuta na sjednici Kongresa SDA svi moćnici koji duže od tri mandata obnašaju funkcije predsjednika lokalnih odbora bit će spriječeni da se ponovo kandiduju na te funkcije.

SDA namjerava također ograničiti moć lokalnih moćnika i na način da predsjednik neke lokalne organizacije neće imati pravo da bude izabran na poziciju potpredsjednika SDA. Funkcija potpredsjednika SDA jedna je od najvažnijih funkcija s obzirom na to da većinu ključnih odluka u SDA donosi Kolegij SDA kojeg čine predsjednik i potpredsjednici dok članovi Predsjedništva SDA samo potvrđuju te odluke.

Kada bi se ova odredba primijenila trenutno s jedno od funkcija automatski bi bili eliminisani potpredsjednici SDA Asim Sarajlić, Šemsudin Dedić i Edin Mušić.

Naime, Sarajlić se nalazi na čelu Kantonalnog odbora SDA u Kantonu Sarajevo, Dedić na čelu Kantonalnog odbora SDA u Unsko-sanskom kantonu, a Mušić na čelu Kantonalnog odbora SDA u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. U ovakom slučaju funkcioneri SDA morali bi birati između toga da li će ostati na čelu lokalne organizacije ili će pak obnašati funkciju potpredsjednika stranke.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je u nekoliko navrata isticao nužnost reformisanja stranke, podmlađivanja kadra, ali i dodatno otvaranje vrata SDA pripadnicima drugih etničkih grupa u našoj zemlji.

Izetbegović je u proteklih nekoliko godina izbacio iz stranke neke od ključnih aktera političkog života u BiH. Riječ je o kompromitovanim kadrovima koji su dovođeni u vezu s kriminalom i korupcijom.

Kongres SDA i izmjene stranačkog statuta definitivno će biti jedan od najvažnijih političkih događaja u ovoj godini nakon kojeg će upravljačka struktura, skoro pa sigurno na čelu s Bakirom Izetbegovićem, imati priliku da se upusti u reformu stranke.

O važnosti Kongresa SDA dovoljno govori i današnja izjava predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čović koji je rekao da vjeruje kako će vlast na nivou BiH i FBiH biti formirana tek nakon Kongresa SDA.
/Klix.ba/