Dino, Seka i ustanak

Piše: Vildana Selimbegović
U trećem činu je sarajevska čaršija već mogla da se nauživa: Dino je posegao za NATO-om i kamikazama, Seka je uzvratila volom i inteligencijom našeg naroda

Nju ne može NATO smijeniti jer ima oko sebe 5.000 kamikaza spremnih da se raznesu da ona ostane direktorica Kliničkog centra. On ne zna šta su kamikaze i možda bi trebalo da mu neko da udžbenik historije da on vidi ko su kamikaze. On koji je poučen da kamikaze nisu oni što se opasaju, pa se raznose je Elmedin Dino Konaković, predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo. Nesmjenjiva direktorica je Sebija Izetbegović. Povod okršaja su izmjene Zakona o visokom obrazovanju, a koplja se lome i haljine kvase zbog Medicinskog fakulteta čiji je KCUS neprikosnovena nastavna baza. Da tako i ostane želi direktorica, da to promijeni nastoji bivši neuspješni premijer KS-a. Kada je on bio premijer, oboma je neprikosnovena baza bila SDA, danas su na različitim stranama fronta zbog Medicine oko koje se teren priprema za kraj Vlade šestorke bez SDA.

U prvom činu ministrica obrazovanja Zineta Bogunić podnijela je ostavku. Formalno ju je delegirao Narod i pravda, partija na čijem je čelu Konaković, no ministrica je bila nestranački kadar. I nije ona jedini nestranački kadar Naroda i pravde: ne tako davno Konaković je sa svog FB profila, preko koga i inače najviše komunicira, pozvao u Nadzorni odbor ZOI-ja 84 predstavnika Inicijative za Bjelašnicu i Igman, uz objašnjenje da partijsko mjesto nudi bez ikakvih (stranačkih) obaveza. Pridružujući se tako građanskom aktivizmu za ljepše i turistički primamljivije olimpijske planine. Lider NIP-a je na čelu Skupštine KS-a no nesumnjivo je i najeksponiraniji predstavnik Vlade koju osim njegove partije čine još Savez za bolju budućnost, Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Naša stranka, Demokratska fronta i SDPBiH. Na dobar dio ovih partija prethodnih mjeseci se pozivala i dekanesa Medicinskog fakulteta dr. Semra Čavaljuga, koja je i smijenjena i ponovo izabrana uprkos istrajavanju na opstruiranju sudskih odluka i sustavnom nepoštivanju odluka Senata i Univerziteta. Za razliku od nje rektor Sarajevskog univerziteta prof. dr. Rifat Škrijelj svoju naklonost spram SDA nikad nije krio, no šta god mu partijska lojalnost nalagala u konkretnom slučaju, ostao je odan Univerzitetu i pravilima i procedurama zbog kojih je i smijenjena dekanesa Čavaljuga. Odluku Nastavno-naučnog vijeća Medicinskog fakulteta da je ponovo izabere, rektor Škrijelj nije podržao, već je zatražio tumačenje Skupštine Kantona. I dobio je, zbog čega su i sve zavjese pale, pa se na sceni ukazao slučaj Gavrankapetanović.

Nije nevažno: ministrica Bogunić je nabrojala sve druge razloge za ostavku, mada su novinari već isti dan saznali da je car go. Mršave izmjene Zakona o visokom obrazovanju, što je zvanični razlog debelih nesuglasica, potpuno su pale u drugi plan u Svečanoj sali Univerziteta u Sarajevu iz koje je rektor Škrijelj i javno pozvao Medicinski fakultet da se vrati kriterijima i praksi visokoobrazovne zajednice. Na presici, i to u publici, pojavila se direktorica Kliničkog centra, SDA-ova federalna poslanica i supruga partijskog predsjednika, inače profesorica Medicinskog fakulteta dr. Sebija Izetbegović ojačana delegacijom KCUS-a koju su činili mahom aktivni predavači Medicine, svi skupa u funkciji branitelja lika i (ne)djela dekanese Čavaljuge. Drugi čin je samo naoko pripao dr. Izetbegović: svojim nesebičnim zalaganjem za pravo Medicinskog fakulteta na samovolju i izrugivanje sudskim presudama u režiji dekanese Čavaljuge, sve pod krinkom odbrane KCUS-a kao jedine nastavne baze Medicini, otvorila je Pandorinu kutiju iz koje su počeli da ispadaju svi oni doktori koji su od njezina dolaska na čelo KCUS-a pootpadali i sa klinika i sa fakulteta. A nije ih malo, pa su se uz dr. Ismeta Gavrankapetanovića koji je najpoznatiji (sudski) slučaj iz cijele te priče na sceni ukazali i dr. Mirsad Kacila, dr. Naser Nabil, dr. Kemal Dizdarević…

U trećem činu je sarajevska čaršija već mogla da se nauživa: Dino je posegao za NATO-om i kamikazama, Seka je uzvratila volom i inteligencijom našeg naroda, Dino je poručio da se ne boji tužbe koju je Seka najavila, Seka je Dinu priupitala za diplomu, Dino je uz znakovito hm pozvao da oboje predoče geneze školovanja. Bošnjake su jedno od drugog branili gotovo istim žarom, a Dininu tvrdnju kako Seka pokazuje višak nervoze pa koristi termine koji ne priliče supruzi predsjednika SDA, supruga je preduprijedila prvim licem množine u izjavi o željnom iščekivanju kraja ovog sastava Vlade KS-a. Nije dr. Izetbegović imala milosti ni za premijera Edina Fortu ni za ministre, no nećemo je citirati, zadržat ćemo se tek na najavljenom epilogu, žestokoj SDA ofanzivi na aktuelnu Vladu KS-a. Koju uostalom mjesecima svi čekaju, tim prije što su u međuvremenu SBB i DF najavili koaliciju sa SDA. SDA u Skupštini KS-a ima najviše zastupnika, okruglo 10, SBB ima 4, DF 3, ali i SBB i DF tek čekaju raspodjele i dogovore i ne odriču se Vlade KS-a. I s njima će opet trebati dodatna ruka, dvije i svaki glas će i bukvalno biti zlata vrijedan.

U takvom odnosu snaga ovo je bojno polje najlošiji odabir. Ne zato što je Konakoviću rejting naglo skočio zbog okršaja sa dr. Izetbegović, već zato što sve najave i obećanja SDA o zaokretu ka centru, o smanjenju broja funkcija po partijskom članu, u konačnici o približavanju građanskim i probosanskim snagama padaju u vodu na dekanesi Čavaljugi. Medicinski fakultet u Sarajevu je osnovan 1944. godine i u svojoj je historiji bio ponos Univerziteta. I danas na najvećim svjetskim klinikama rade doktori koji su ponijeli sarajevsku diplomu. Neki su otišli trbuhom za kruhom, neke je otjerao rat, ali sve dok je KCUS jedina baza za nastavu dr. Izetbegović neće nikog uvjeriti da čavaljuge ne protjeruju doktore u njezino ime i po njezinoj volji. SDA je svoj Glavni odbor zakazala na Dan ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu i mada je već dugo imuna na sve što simbolizira antifašizam na ovim prostorima, nekad nije zgoreg zaista naučiti lekciju iz historije. Ne zbog kamikaza, već zbog činjenice da je Medicinski fakultet nadživio i svoje (partijske) utemeljitelje i ma koliko se danas SDA borila za njega, ostaje notorna istina da bi zakon morao biti važniji i stariji. I jednak za sve.

/Oslobođenje/