Granična policija prelazi duboko u prostor Bosne i Hercegovine i to naoružani dugim cijevima kako bi vratili migrante koji pokušaju preći granicu Hrvatske i nastaviti put ka Evropskoj uniji. To je u razgovoru za Klix.ba potvrdio i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Fazlić je dodao da neznanje nadležnih u BiH o ovome vrijeđa inteligenciju normalnog čovjeka.

Gradonačelnik Bihaća jučer je sa Erikom Marquardtom, zastupnikom u Evropskom parlamentu ispred Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, obišao lokacije na kojim je lično razgovarao s graničnim policajcima Republike Hrvatske, a u izjavi za Klix.ba je kazao da je prve protuzakonske ulaske granične policije svim nadležnim institucijama prijavio još prije godinu dana.

“Prvi slučaj, kojem sam ja bio očevidac, dogodio se prije godinu dana. Pisao sam svim nadležnim institucijama. Konzula Kamerića sam upoznao o tome. Nema razloga da iko laže kada je to u pitanju, posebno nakon mojih izjava kada je ministar Hrvatske rekao da su to laži. Lično sam svjedočio, dva puta, o ulasku hrvatske policije koje dovode migrante iscrpljene, umorne, gladne u BiH. Hrvatska policija ih prati s dugim cijevima duboko u teritoriju BiH. Lično sam razgovarao s jednim od tih policajaca, rekao mu da je to protuzakonito, a on je slegnuo ramenima i rekao da provodi naredbu”, kazao je Fazlić.

Dodao je da ga zabrinjava što godinu dana niko ništa ne poduzima po tom pitanju, a pita se da li se građani Bihaća trebaju organizovati i zarobiti te policajce kako bi dokazali da je to istina.

“Zabrinjava me da to traje godinu dana, ali jel trebamo mi naredni put zarobiti te policajce i da tako dokažemo da izjava predsjednice Kolinde da su povrede na migrantima od šipražlja i grana vrijeđaju inteligenciju normalnih ljudi. Inteligenciju vrijeđa i što kod nas nadležni ne znaju za te prelaske granice, a čitav grad zna”, dodao je Fazlić.

Pojasnio je da ne može reći ni da je država digla ruke od Bihaća, ali i da se njena disfunkcionlanost najviše vidi kroz migrantsku krizu u Bihaću.

“Sve disfunkcionalnosti u državi kroz migrantsku krizu se osjete u BIhaću. Ne kažemo da nam Mektić kao ministar sigurno ne bi pomogao, al ne može jer nema budžet za još 500 graničnih policajaca, 13 inspektora Službe za strance već ima novca samo za tri inspektora. Jednostavno, svugdje se ovim problemom bavi država, a ovdje je sve na kantonu i općini”, dodaje Fazlić.
Nakon zajedničkog obilaska i posjete Vučjaku, Marquardt je kazao da se kao Europljanin srami kad Europska pogranična policija djeluje poput zločinačke bande koja pljačka i premlaćiva ljude, te ih ilegalno vraća u BiH iz Hrvatske.

“Šta da kažem 11-godišnjem dečku na smetlištu Vučjak o EU, kad on mi kaže da je dva puta pokušao prijeći u Hrvatsku kako bi zatražio azil, a da je od tamo ilegalno deportiran? Što da kažem osobi s rakom, koji je ilegalno deportiran i nije dobio priliku da posjetiti doktora? Kada države članice EU djeluju protuzakonito, onda predsjednik Europske komisije mora kritizirati to i ne prikrivati to, pretvarajući se da ništa nije u redu”, kaže Marquardt.

On ističe da svaki čovjek na teritoriji EU ima pravo zatražiti azil i ima pravo na ustavni postupak. Nedopustivo je kako se krše ne samo ljudska, nego njihova osnovna ljudska prava na granici EU, dodaje.

“EU i Bosna i Hercegovina moraju djelovati zajedno i odmah po redu stvoriti humaniji smještaj. Kampovi u Bosni i Hercegovini su pretrpani, tako da se ne treba čuditi kad ljudi i dalje nastave bježati u Evropu. Nije fer pustiti dva bosanska grada Bihać i Velika Kladuša same s ovim izazovom”, zaključio je Marquardt.

/Klix.ba/