SUĐENJE U SANSKOM MOSTU Hamdiji Lipovači sudi se u krivičnom predmetu “Geofoto” za nanošenje štete Općini Bihać u iznosu od 921.501, 30 KM

 

 

U Sanskom Mostu  na Općinskom sudu danas  je održan glavni pretres  u krivičnom predmetu broj 22 0 K 042223 18 K protiv Hamdije Lipovačer bivšeg krajiškog premijera koga je narod smijenio  u demonstracijama 2014.godine. Kao što je poznato ,sud u Sanskom Mostu je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva USK od 29.12.2017. godine, zbog produženog krivičnog djela nesavjestan rad u službi.protiv bivšeg načelnika Općine Bihać.

Izuzeće bihaćkog suda

Ovom  optuženicom Lipovači se stavlja na teret osnovana sumnja da je u vremenskom periodu od aprila 2006. godine do januara 2010. godine u Bihaću, kao općinski načelnik Općine Bihać, svojim nesavjesnim postupanjem u “Projektu izrade geoinformacijskog sistema Općine Bihać”, nanio štetu Općini Bihać u iznosu od 921.501,30 KM.

Umjesto Općinskog suda Bihać  gdje kao sutkinja radi Jasmina Lipovača, supruga    optuženog ekspremijera, Kantonalni sud u Bihaću mjesnu nadležnost prebacio je u Sanski Most.

Bivši  funkcioner SDP-a  kome se  sudilo ili sudi u najmanje  pet predmeta do sada u krajiškim sudovima  bio je iznenađen i zatečen i, očigledno, nenaviknut na  kamere i fotoaparate kada  se nalazi  u podređenom položaju, kao  što je  to posljednjih nekoliko godina slučaj otkako je postao   “stalni” korisnik  usluga  unsko-sanskog pravosuđa.

Lipovača je u Sanski Most stigao  u pratnji advokata Saliha Hodžića koji ga zastupa u svim krivičnim predmetima,a ispred Tužilaštva USK došla  je  Damirka Mulabdić. O čemu se, zapravo, radi  u ovom krivičnom predmetu.

Brena je Brena, ali dvaput je dvaput

Kao općinski načelnik , Lipovača, već dobro verziran u razne manipulativne radnje koje se kose sa zakonom naručio  je “ničim izazvan”   geosnimanje  općine Bihać   za šta je bila angažovana  zagrebačka  firma  “Geofoto” d.o.o. koja se  bavi fotogrametrijskim i geodetskim poslovima. Za ovaj posao “Geofoto” je uredno plaćen iz budžeta Općine Bihać skoro milion KM. Sumnja se  da je posao lično naručio tadašnji načelnik a da je od zagrebačke  firme potom  “nagrađen”.

Naime,  Lipovača je  morao znati da za ovu vrstu poslova  u FBiH  postoje nadležne  državne agencije  kao što je u konkretnom slučaju Federalna  uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove sa svojim sektorskim službama. Ova je državna uprava  za potrebe  Općine Bihać i uradila pomenuti posao u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nakon već  odrađenog i u biti identičnog posla  zagrebačke firme “Geofoto”.

Drugim riječima, odrađeni posao “Geofota” iz Zagreba bio je suvišan,a Općina Bihać je ostala  bez “miliončeka”

“Geofoto”  u stečaju

Krajem 2017. godine za “Geofoto”  je pokrenut postupak  za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka po rješenju Trgovačkog suda u Zagrebu.Sudska odluka uslijedila je na temelju prijedloga Financijske agencije (Fina) za otvaranje stečajnog postupka u kojem se ističe kako je Geofoto d.o.o. još 1. rujna 2015. imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 281 dana i u ukupnom iznosu od 11.580.279 kuna.

Bivši političar

Podsjećamo, Hamdija Lipovača političku  karijeru je počeo  u Mladeži HDZ-a, a  onda se 1998. godine  “prešaltao”  u socijaldemokraciju. Za općinskog načelnika u Bihaću  imenovan je 2004.godine i  na toj funkciji proveo šest godina. Zahvaljujući ovom i mandatu  premijera , tačnije svojim interesnim “hirovima” zaradio je, nezvanično, pet optužnica.U jednom od krivičnih predmeta pravosnažno je osuđen prošle godine na uslovnu kaznu zatvora od šest mjeseci kada je bez javnog konkursa u maju 2014. godine unaprijedio Jasminu Mulić, državnu službenicu u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) USK.

Hamdija Lipovača uhapšen je krajem 2014. godine (17.decembra) u velikoj akciji Federalne uprave policije (FUP). Od tada do sada vuče se po sudovima, pokušava potpuno bezuspješno da se opet vrati u političke vode  (SDP, SBB) i mijenja poslove-poslodavce. Kratko vrijeme  radio je nešto u Tuzli, bio prijavljen na birou kao nezaposleno lice, uz stalne pokušaje  da se vrati na Pravni fakultet gdje  je radio kao asistent i viši asistent.Pored  nedavnog kratkog angažmana kao vanjskog saradnika na bihaćkom Pravnom fakultetu  na predmetu Međunarodno javno pravo u ljetnom semestru 2018/2019.godine, Hamdija Lipovača je zaposlen kao direktor bihaćke Poslovnice “Integral Inženjering” a.d. Banja Luka u vlasništvu Slobodana Stankovića.