ŠTRAJK KRAJIŠKIH PROSVJETARA Predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja prije 12 godina naplatila sva svoja dugovanja u iznosu od 21.000 KM

Drugog septembra umjesto početka nove školske godine u nastavnim institucijama Unsko-sanskog kantona počet će generalni štrajk prosvjetnih radnika.
Prosvjetari  idu u štrajk, jer su nakon dva  sastanka  Mirovnog vijeća  zaključili  da ” nijedan od njihovih  zahtjeva nije  ispunjen ni realiziran  do kraja”.

Poslodavac, odnosno Vlada USK, kako  je vidljivo u  dokumentu krajiških sindikata obrazovanja, u  većini od zahtjeva je nudio kompromisna rješenja, međutim sindikalisti  su nastupali  po principu  “uzmi ili ostavi”.  Štrajk  dolazi u vrijeme  višemjesečne migrantske  krize i stalnih pokušaja  rušenja Vlade USK  od strane  SDA  koja  pored ostalih parlamentarnih stranaka  intenzivno “poziva u pomoć”   i  laburiste  Fikreta Abdića.

Vlada  premijera Mustafe Ružnića zamjerila se  prosvjetarima jer su u njenom mandatu otkrivene finansijske malverzacije u upravama mnogih škola,  a pokrenuta je i reforma  koja podrazumijeva ukidanje  područnih škola i smanjivanje broja uposlenih.

U zahtjevima sindikata predškolskog, školskog i srednjeg obrazovanja, zanimljivo, nigdje se ne spominju  isplate milionskih dugovanja prema  prosvjetnim radnicima, što  bi bilo, možda,  očekivano. 

Dokument koji objavljujemo indirektno ukazuje, na primjeru  predsjednice  Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Zehre Hadžić, da  su dugovanja  prema  prosvjetarima u drugom ili trećem planu, jer je predsjednica  svoja potraživanja naplatila još prije 12 godina.

Prema  nezvaničnim informacijama,  zaposlenica  osnovne škole u Gornjoj Koprivni  Zehra Hadžić je sva  svoja potraživanja krajem 2007. naplatila  “preko  reda”  u vrijeme  dok je Kanton vodila  vlada  na čelu sa SDA premijerom.

Otuda se njene  inicijative  i  zahtjevi oko  štrajkačkih zahtjeva  provjetnih radnika posmatraju sa rezervom. Hadžić  je  na društvenim mrežama  prozivana kao  “udarna pesnica SDA”.

Kao  što  je vidljivo iz  dokumenta Ministarstva finansija USK, Hadžić  je naplatila više  od 21.000 KM  dugovanja i “sebe riješila”. Na koji način  je uspjela “preskočiti”  druge prosvjetare u “redu za čekanje”, nije poznato, ali se može pretpostaviti  da je  tome kumovala i njena predsjednička pozicija  koju  obavlja skoro  15 godina.

Iz takve pozicije  mnogo joj je lakše i ležernije  voditi  sindikalne bitke.

U dokumentu u prilogu možete pročitati oko čega se konkretno prosvjetari i Vlada USK nisu uspjeli dogovoriti i zbog čega đaci na našem kantonu u ponedjeljak ipak neće sjesti u školske klupe, a vrata škola će ostati i dalje zatvorena.