ŠTRAJK PROSVJETARA TRAJE Prosječna plaća krajiških učitelja i nastavnika u maju 916 KM, čevrta po visini u FBiH, na Tuzlanskom kantonu 795 KM

Iako su stalno u štrajku, kao  u nijednom kantonu, krajiški prosvjetari  nisu najslabije plaćeni budžetski korisnici u Federaciji BiH. Štaviše, spadaju u bolje plaćene u ovom dijelu BiH.

Tako je u maju 2019.godine prosječna plaća u ovom resoru na Unsko-sanskom kantonu (USK)  iznosila 916 KM, po čemu su prosvjetari u Krajini četvrti u FBiH po prosječnoj visini plaće.

Očekivano, Kanton Sarajevo (KS) prednjači sa 1244 KM prosječnom plaćom, slijedi Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK)  sa 925 KM, Kanton 10 sa 924 KM.  Ispod USK  je Posavski kanton (PK) sa  910 KM, Bosansko-podrinjski (BPK) sa 898 KM, Zapadno-hercegovački (ZHK) sa 879 KM. Slijede Zeničko-dobojski kanton (ZDK) sa 808 KM prosječne plaće u maju ove godine, Srednje-bosanski kanton (SBK) sa 800 KM, te na posljednjem mjestu, zanimljivo, Tuzlanski kanton (TK) sa 795 KM.

Već sada  je izvjesno da  je u za građane  “komplikovanu” materiju zahtjeva sindikata prosvjetnih radnika u dramatskoj tehnologiji prijetnji štrajkom inkorporirano dosta   zahtjeva privatne prirode, a kao eklatantan primjer  otrkriven je pokušaj zapošljavanja  23 nova lica  u knjigovodstvu.

Sindikalne vođe, poput  određene “količine”  vječitih političkih metuzalema, dobro  su kroz protekle godine “ispekli zanat” kreiranja volje prosvjetara koristeći pritom položaj da ugode sebi i  svojim miljenicima.

Samo  bi lud čovjek mogao zaključiti da sindikalne vođe 15 i više godinavode sindikate iz ljubavi prema sindikalnoj borbi.

Po dobro uhodanom scenariju sindikalne podrške iz  “srca” Bosne  obično se javi logoreični Predsjednik Šatorović koji je u neprekidnoj trci sa samim sobom,a protiv svih koji  bi ga zaskočili na  poziciji neprikosnovenog prvog čovjeka sindikalne organizacije.

 

Postalo je nepoznato  zašto je neizbježno da čovjek  koji dolazi iz kantona sa maltene najnižim primanjima prosvjetara (ZDK)  vodi  sindikalno  kolo, ali valjda je to zato što  je dobro  izučio kako  zanat “borbe za prijestolje” tako i posao reskog deklamovanja fraza  kojima nastoji plašiti vlast. Tako da on uvijek ima “nešto da kaže”, na opći užas većine koja ga sluša.

 

Osim toga vrli sindikalac  Šatorović ima dosta neraščišćenih računa  sa NK “Čelik”  o čemu  odlučuju i sudske instance ( zloupotreba položaja, lažno predstavljanje)pa je uopće nedokučivo zdravom razumu kako se  skoro uvijek  u nekakve “prve redove”, bila to sindikalna ili nogometna borba, prolaktaju  ljudi  tipa  “šatorovića”  isl.”Bilo kako bilo, štrajk prosvjetara u Krajini nadnaravno je neodvojiv od  proročkih misli sindikaliste Šatorovića.

 

Proteklih dana  mnogi su pravi prosvjetni radnici, oni koje ne interesuje politika i ukalkulirani šićari, zakukali zbog štrajka koji  je zakazan još u junu, bez obzira na promijenjene okolnosti (benefite) koje su mogle da “ugase” štrajk. Značajan broj škola nije u štrajku, zbunjenost  raste.  Ali sindikalisti su “nekome” obećali da će štrajka biti.

I bi tako.