BEZ PREGOVORA:PROSVJETARI U KRAJINI ULAZE U DRUGU SEDMICU ŠTRAJKA

 Prosvjetari u Krajini ulaze u drugu sedmicu štrajka

Prosvjetari u Krajini ulaze u drugu sedmicu generalnog štrajka. Vlada Unsko-sanskog kantona nije pozvala predstavnike sindikata na razgovore zbog čega je odlučeno da se štrajk nastavi.

Predstavnici sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u USK obišli su škole i utvrdili da radnici koji su u štrajku obavljaju minimum poslova regulisanih i kolektivnim ugovorom. U Osnovnoj školi “Suljo Mirvić” radnici su samoinicijativno organizovali nastavu u devetim razredima u skladu s minimumom poslova iako nemaju imenovan školski odbor i direktora, a sekretar je na bolovanju.

“Radnici su od maja bez svih navedenih upravljačkih struktura, a za sve ovo je nadležna Vlada USK i ministar obrazovanja. U ovoj školi, prema našim saznanjima, radnici s liste tehnološkog viška nisu odjavljeni, niti škola može primiti bilo koga s te liste zbog nepostojanja osobe odgovorne za ove poslove”, kazali su iz sindikata.
S druge strane, Vlada USK je zadužila Kantonalno pravobranilaštvo da pred Kantonalnim sudom pokrene proceduru utvrđivanja zakonitosti organiziranja i provođenja štrajka i zatraži privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka. Dokument je predat sudu u petak, koji sad ima rok tri dana da se očituje o zahtjevu Vlade USK.

Iz dva sindikata istakli su kako je apsolutna većina uposlenih u štrajku i da im se svakim danom priključuje još više osoba. Pozvali su Vladu USK da još jednom sjednu za pregovarački sto i dođu do rješenja.

“Vlada USK i dalje ignoriše uposlene u obrazovanju, sprovodi samovolju i dalje nije spremna da rješava probleme uposlenih u obrazovanju”, poručili su iz sindikata radnika u oblasti obrazovanja USK.

(Klix.ba, Uskinfo.ba)