UVJETNA PRESUDA MUJI BEGANOVIĆ Zbog otkaza supruzi zaprijetio zaposlenicima Službe za zapošljavanje USK ” tući ću vas držalom od krampa i odležati šest mjeseci”

Mujo Beganović iz Cazina, bivši zastupnik u Skupštini USK i bivši član više političkih stranaka (A-sda, SBiH), osuđen je na tri mjeseca zatvora, uvjetno na godinu dana,  na Općinskom sudu u Cazinu, zbog ugrožavanja sigurnosti više osoba ozbiljnom prijetnjom, saznaje normala.ba.

Krivično djelo  Beganović je počinio 6.avgusta 2015. godine u Tržačkoj Rašteli. Prema prvostepenoj presudi  Beganović je izrevoltiran  što mu je supruga dobila otkaz, prišao Mustafi Ružniću, zaposleniku Službe za zapošljavanje USK, aktuelnom premijeru i rekao da će njega te zaposlenike ove ustanove Ramu Sulića, Enesa Mustafića, Mesuda Mustedanagića, Nermina Imširevića i Dženetu Fazlić “tući držalom od krampa i da će ih odležati 6 mjeseci u zatvoru Luke, a potom dva dana kasnije preko društvene mreže Facebook na FB profil Dženete Fazlić uputio poruku sadržaja ” u utorak ste ti i onaj Hozin narkodiler Imširević imali puno sreće, izašli ste prije mene na 5 minuta”. 

Tužilaštvo USK je protiv Muje Beganovića podiglo optužnicu 7.oktobra 2015.godine zbog osnovanje sumnje da je počinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 183, stav 1 KZ FBiH.

Optuženi se kod sudije za prethodni postupak izjasnio da nije kriv, ali je na glavnom ročištu  priznao krivicu.

Sud je kao olakšavajuće okolnosti uzeo činjenice da  je optuženi izrazio kajanje, te da od počinjenja krivičnog djela 2015. skoro pet godina nije imao problema sa policijom i pravosuđem.

Oštećeni su upućeni na parnični postupak radi imovinsko-pravnih zahtjeva.

Mujo Beganović  je postao poznat široj javnosti  kada je kao  član SDA u Cazinu letvom udario  Harisa Silajdžića, lidera  SBiH. Politička sudbina ga je odvela u  A-sda, a onda i u bivšu Silajdžićevu stranku, da bi “zatvorio krug” povratkom u SDA.