AFERA Na GP Zvornik zadržana Poljakinja Paulina Janusz, kakva je njena i uloga supruge bivšeg premijera Huseina Rošića u istrazi oko zloupotrebe položaja bivšer premijera i ministra obrazovanja

 

Pripadnici Granične policije BiH zaustavili su jutros  na Graničnom prijelazu u Zvorniku Paulinu Janusz, kontraverznu novinarku iz Poljske koja već duže vrijeme boravi u BiH, saznaje normala.ba.

Janusz je zadržana  prije nego je izašla iz BiH.

Ona je  privedena od strane graničnih policajaca  zbog operativne potrage koju  je za njom raspisalo Ministarstvo  unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kanton (USK).

Krajiška policija  ju tražila posljednjih mjeseci  zbog davanja izjave u istrazi koja se vodi protiv bivšeg premijera (SDA) Huseina Rošića, aktuelnog federalnog zastupnika i bivšeg ministra obrazovanja u Vladi USK Muhameda Ramića  zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Janusz: Radila  u prošlogodišnjoj kampanji “ispred Vlade  FBiH”  za SDA u Krajini 

Policijski istražitelji imaju saznanja  da je Paulina Janusz angažirana  od strane tadašnjeg premijera  Huseina Rošića  u vrijeme predizborne kampanje SDA prošle godine  da pomogne ovoj političkoj stranci da osvoji vlast u Kantonu. Ona je tada boravila na USK a troškove njenog boravka u bihaćkim hotelima Rošić je “zaboravio” platiti.

Da je kojim slučajem formirana vlada  na čelu sa SDA ovaj bi  bizarni slučaj zloupotrebe ovlasti i položaja  bio “utišan”. No, kada su stigli računi za hotelske  troškove,a Paulina Janusz već bila davno napustila USK,  ured novog premijera Mustafe Ružnića kome su račini došli na naplatu obavijestio je policijske organe.

Rošić: Platila račune  Pauline Janusz  da “spasi”  supruga

Kada se zakotrljala policijska istraga, a Rošić  više  nije imao  mogućnosti da to zaustavi,  naredio je svojoj supruzi Editi da plati hotelske račune Pauline Janusz  u bihaćkom hotelu “Sviss Pluss”.

Tako je supruga bivšeg premijera USK, inače prosvjetni radnik, ni kriva ni dužna, da spasi obraz supruga, postala  dio ove bizarne afere  koja se istražuje. Edita je platila  hotelske račune Poljakinje Pauline u visini od 1775 KM.

Uprava hotela potom je u svom  aktu od 4.jula ove godine obavijestila Vladu USK  da ” s obzirom da je uplaćeno u gotovini od strane gosp. Edite Rošić, te se Vlada USK neće teretitiza ukupan iznos navedenih računa”.

          

Drugi akter zloupotrebe položaja ili ovlaštenja  je bivši ministar obrazovanja Muhamed Ramić, kadar SBB-a. On je takođe novcem iz budžeta ministarstva koje je tada vodio plaćao račune u hotelu “Park” u kome je boravila Paulina Janusz.

Ramić i Rošić i afera ” Janusz”:  “Dobro” obavljen posao

 

Paulinu Janusz koja, nezvanično, boravi  u BiH  od 2012. godine prije dvije godine je u svom kabinetu angažirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Mediji su objavili da ju je u ured Novalića doveo Zoran Blagojević, bivši  funkcioner SDP-a

Njen dolazak u “Fadilov štab” ocijenjen je čudnim, obzirom da je Janusz do tada  važila  za veliku kritičarku  SDA i njenog lidera Bakira Izetbegovića. Janusz  je  postala malo više poznata bh javnosti nakon sukoba sa Face TV kada se ova televizija u jednom prilogu koji je od strane novinara u Hrvatskoj, BiH i Srbiji ocijenjen kao primitivan i pogromaški.  Janusz je uglavnom objavljivala tekstove o  bh medijima više nego što se bavila aktuelnim događajima u BiH. Jedno  vrijeme je pisala za BH Dane,a navodno je freelancer dopisnica nekoliko regionalnih medija

U  mogućem slučaju “Janusz” koji će nastati kao nusprodukt  afere  “Rošić i Ramić”, policijsko-istražiteljski organi,a i Služba za strance BiH ispitaće, kako se nezvanično saznaje, kako je moguće  da ona godinama u BiH boravi  bez boravišne dozvole i pritom još bude angažirana kod federalnog i krajiškog premijera. U uređenim državama takvo  što uglavnom nije moguće.