PAO DIREKTOR CAZINSKOG DOMA ZDRAVLJA Dr. Amir Murić jednoglasno smijenjen zbog kršenja Zakona o sukobu interesa i Zakona o javnim nabavkama

 

Upravni  odbor (UO)  Doma zdravlja Cazin smijenio  je jednoglasno  sa  funkcije direktora  dr. Amira Murića koji je na ovaj položaj imenovan  kao dio parlamentarne većine uz prošlog parlamentarnog saziva kao kadar  Demokratske fronte (DF).

UO je za vršioca dužnosti imenovao dr. Nedimu Zulić.

Očekuje  se da Ministarstvo zdravstva narednih dana  da saglasnost na Murićevu smjenu.

 

Murićevu smjenu naš portal najavio je prije10 dana,  zbog  sumnjivog poslovanja ( sudska presuda kojom je poništen javni tender za građevinske radove, radovi  već izvedeni, a oštećena firma »Dola« u sudskom postupku traži naknadu štete od 50.000 KM), te informacije da je direktor Murić »naručio« posao  kod sopstvene supruge koja drži  privatnu zdravstvenu ustanovu Citološka dijagnostika dr. Murić i platio joj fakturu u visini od oko 2100 KM.

Smijenjeni direktor:  Kršio zakone, tražio 30  posto na platu  zbog “dobrog rada

Informacije  našeg portala o razrješenju  i razlozima za smjenu  direktora Murića potvrdio je predsjednik UO  Doma zdravlja  Cazin Said Samardžić.

-Bivši direktor je prekršio Zakon o sukobu interesa  jer je sklopio posao sa vlastitom suprugom zbog čega mu je pao polugodišnji izvještaj o radu.  Takvo ponašaje je nedopustivo i nezakonito. Tek po neusvajanju izvještaja prekinuo je ugovor sa suprugom. Bivši  rukovodilac je takođe prekršio i Zakon o javnim nabavkama jer je kod postavljanja fasade  za veliku zgradu Doma zdravlja favorizirao  i dao  posao  firmi koja je bila skuplja, zbog čega je  konkurent na Sudu  BiH  dobio  pravosnažnu presudu i novom tužbom traži  izgubljenu dobit od 52.000 KM- izjavio je Samardžić.

UO je naveo i treći razlog za razrješenje dr. Amira Murića- dvogodišnje »bunkerisanje« mamografa iz donacije  za koji je plaćen PDV i carinu u visini od 30.000 KM.

-Iako  je mamograf deficitarni medicinski uređaj koji bi znatno pomogao  ženskoj populaciji Cazina u ranom otkrivanju raka dojke, bivši direktor  je iz samo njemu poznatih razloga zanemario  svoju menadžersku i ljekarsku obavezu i uz to propustio da kroz naplatu usluga  vrati  uloženi  vlastiti novac ustanove – dodaje  Samardžić.

U vrijeme pokretanja odgovornosti  direktora Murića  kontrola  ZZO USK u Domu zdravlja Cazin pokazala je nezakonitosti oko lažnih putnih naloga za korištenje medicinskih vozila  kojima je budžet ZZO USK oštećen za blizu 200.000 KM., ali UO  se nije bavio  ovim saznanjima.

Moralni-politički profil

Murić, neurisihijatar po struci, aktuelni je zastupnik Skupštine USK.  Od 2008-2011. bio je općinski vijećnik  SDP-a u Cazinu kada je imenovan za ministra zdravstva.

»Zločesti dječak« krajiške politike  kao ministar zdravstva USK bio je njegova lažna ikona,  a  njegov najveći ministarski  uspjeh po čemu  je postao  »planetarno« poznat , što je u njegovom mandatu 2013.godine  do temelja izgorjela Kantonalna bolnica  »Dr. Irfan Ljubijankić« .

Murić  je nakon pada svog političkog mentora Hamdije Lipovače  dogurao do  pozicije potpredsjednika SDP USK. Sa te pozicije je 1.aprila 2017.godine  izbačen iz stranke  jer je mimo stavova SDP-a glasao za rekonstrukciju Vlade USK.

Murić je srušio vladu kako  bi smijenio tadašnjeg ministra zdravstva Dženisa Šabulića (SBB)  koji  je »kriv« jer je javnosti otkrio šokantnu  informaciju o unosnom biznisu  Mirsade Murić, Murićeve supruge, koja je  ZZO USK   za citološke usluge  prema Kantonalnoj bolnici slala fakture od 666.344 KM. Ovaj slučaj je predmet  istrage Tužilaštva USK.

Osim  toga kao zastupnik Murić se infiltrirao i u aferu pokušaja sprečavanja usklađivanja kantonalne esencijalne  liste lijekova sa federalnom , pri čemu je uz podršku tadašnjeg premijera Huseina Rošića i tadašnjeg direktora ZZO USK  Almina Handanagića držao stranu zaštitnika favoriziranih „domaćih“ farmaceutskih kompanija u kreiranju reducirane  esencijalne liste, sprečavajući zdravu konkurenciju.

Kao DF-ov zastupnik dobija unosnu poziciju  direktora  Doma zdravlja Cazin pa  sa želucem od rostrfraja i čeličnim laktovima, a bez ikakve kritičke i moralne distance traži od Ministarstva  zdravstva  USK povećanje ogromne plate od  oko 6000 KM za 30 posto  »zbog pozitivnog poslovanja«.

Unosnu funkciju direktora  dr. Amir Murić »napušta«  jednoglasnom voljom UO  zbog  očiglednih nezakonitosti u radu.