DVA “SPORNA” KANTONA Quo vadis, Bakire …

Građani Unsko-sanskog  i Sarajevskog kantona  su na kapitalnom dobitku otkako njima ne upravljaju „kandžije“  esdeaovskih kočijaša.

S tim u vezi je i  ekstremno, militantno, medijsko-političko divljanje  Bakirovog stranačkog  inventara.

Gubitak vlasti SDA nastoji populistički prikazati kao neizmjernu bošnjačku nesreću, što je kod ovdašnjeg čovjeka, sada već prevaziđeni mit.

Bakir Izetbegović  u svojoj političkoj gerijatriji na ivici je da  u svom socijalnom preziru koji prečesto krai njegov verbalni opus bošnjački narod barem u ova dva  kantona proglasi kvislinzima što se  nije digao da sruši „izdajnike“ (kojekakve konakoviće i ogreševiće), kad  to već njemu i „ekipi“ ne polazi za rukom.

Još malo fali pa će za nezavidan položaju kome se našla SDA u ova dva kantona ( a po uvrnutoj logici vladanja u istom nezavidnom položaju je i „Bakirov narod“ ) fakturu ispostaviti  baš „svom“ narodu.

Treba, naime, spasiti ove kantone od  opasnog zastranjivanja i neumitne i strašne propasti koja će uslijediti ako  Bakirovi „ćesiri i budnje“ ili Bojovnikovi „ musići i hušići“ hitno ne preuzmu budžetske blagajne.

         

Pri tome, Bakir&comp. ne mare  za istinu, čime svoju populističku zlonamjernost dovode do savršenstva.

Zamislite tu psihološku strukturu „vladara“  koji pod  „firmom“  racionalnog uma zna da narod  zna kako  sve svoje katastrofe  pretvara  u  „pobjede“.

Zla ćud tridesetogodišnjeg vladanja SDA „ na svom teritoriju“ stvorila je mentalni otpor bošnjačke pastve, kao što su stvoreni mentalni  berlinski zidovi protiv Miloradove i Čovićeve konstitutivne strahovlade.

Mit o vječitom vladanju i opstanku na grbači „svog naroda“ srušen je i vrijedi taman toliko koliko bezvrijedne „mudrosti“  koje  slušamo  tri decenije , kako  bošnjački narod (ili Miloradov srpski, odnosno Čovićev hrvatski) mora  držati „svoje“ važne institucije  kroz koje  je degradirao  sve vrijednosti moderno uređenog društva i sve vidove znanja.

Bakirov pokušaj da drži vlast jeste nastavak  bošnjačke tragedije koju provodi stranački „dvor“  Sina  Prvog Predsjednika.