KORUPCIJA Optužnica protiv Anele Softić Kasumović i pomagača zbog nezakonitog zapošljavanja i primanja dara u iznosu od 92.000 KM

Svojim rješenjem od 08.oktobra 2019. godine Općinski sud u Bihaću potvrdio je u cijelosti optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv bivše direktorice Doma zdravlja Bihać Anele Softić Kasumović  (40) , Nermane  Lipovače (36) iz Bihaća i Lipovača Adnana Lipovače (40 ) svi iz Bihaća.

Optužnicom se prvooptuženoj Aneli Softić Kasumović stavlja na teret postojanje osnovane sumnje da je počinila produženo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja u sticaju sa produženim krivičnim djelom primanje dara ili drugih oblika koristi, a drugooptužena Lipovača Nermana i trećeoptuženi Lipovača Adnan krivično djelo primanje dara ili drugih oblika koristi u pomaganju.

Prvom tačkom optužnice optuženoj Softić Kasumović stavlja se na teret da je u periodu od 28. marta 2018. do  3. januara.2019. godine iskorištavala svoj položaj direktora Doma zdravlja Bihać na način da je protupravno zasnovala ugovore o radu sa 17 lica. Drugom tačkom optužnice se prvooptuženoj bivšoj direktoric stavlja se  na teret da je uz pomoć drugo i trećeoptuženih  primila dar od 12 lica u ukupnom iznosu od 92.000 KM, kako bi omogućila zasnivanje radnog odnosa u Domu zdravlja Bihać za 14 lica. Dakle, optužnicom je obuhvaćeno 31 nezakonito zapošljavanje u Domu zdravlja Bihać.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je ovom optužnicom nadležnom sudu predložilo da se  od optužene Anele Softić Kasumović  oduzme imovinsku korist pribavljenu počinjenjem krivičnog djela u iznosu od 92.000 KM, da joj se  izrekne mjeru zabrane obavljanja poziva ili djelatnosti na rukovodećim poslovima odnosno na poslovima odgovorne osobe u javnim ustanovama i organima uprave u zakonom maksimalnom trajanju od 10 godina, kao i da po postavljenom imovinsko-pravnom zahtjevu Doma zdravlja Bihać oglasi ništavim sva rješenja i ugovore o radu koje je kršenjem zakonskih i podzakonskih odredaba zaključila optužena.

Bihaćko  tužilaštvo je pomenutu optužnicu podiglo nakon višemjesečne istrage, tokom koje je saslušano više desetina svjedoka i pribavljena obimna materijalna dokumentacija. Nadležnom sudu je predloženo saslušanje 19 svjedoka i čitanje 130 materijalnih dokaza. Također je bitno istaknuti da je za vrijeme trajanja istrage Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona optužilo i ishodovalo pravosnažne presude protiv 7 lica zbog krivičnog djela davanje dara ili drugih oblika koristi u povezanim predmetima, odnosno u predmetima vezanim za nezakonita zapošljavanja u Domu zdravlja Bihać.

 

U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bihaću.