KORUPCIJA Federalni inspektor Edvin Brkić nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 6 mjeseci zbog primanja dara

Općinski sud u Sanskom Mostu donio je prvostepenu presudu kojom je tržišnog turističko-ugostiteljskog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove  Edvina Brkića (38) iz Sarajeva osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci zbog produženog krivičnog djela – “Primanje dara ili drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, u vezi s članom 55. istog Zakona.

Istom presudom Edvinu  Brkiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poslova radnog mjesta državnog službenika – inspektora na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji u trajanju od 2 (dvije) godine.

Također, presudom je od Edvina Brkića  trajno oduzet novac u iznosu od 400 KM koji predstavlja imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, a koji je privremeno oduzet prilikom lišavanja slobode  15. marta 2019. godine.

 

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je nakon provedene istrage dokazalo da je Brkić  15. marta 2019. godine u Ključu, u dva navrata zahtijevao i primio dar u iznosu od po 200 KM kako u okviru svojih ovlaštenja ne bi izvršio službenu radnju inspekcijskog nadzora.  Na taj način je počinio produženo krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH, u vezi s članom 55. istog Zakona.

Obzirom da je nakon podizanja optužnice od strane Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona i predočenja u istrazi pribavljenih dokaza, Brkić Edvin zaključio sporazum s Kantonalnim tužilaštvom Unsko-sanskog kantona kojim je priznao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret i saglasio se s izricanjem predmetne sankcije, osuđeni Brkić u daljnjem postupku nema pravo žalbe na izrečenu sankciju.