AKCIJA “PERO”/ Za 11 lica tražiće se pritvor od 30 dana, 9 lica sarađivalo sa Tužilaštvom USK

Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je danas u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) izvelo akciju kodnog naziva „Pero“ u kojoj je slobode lišeno 20 lica. Jučerašnja akcija je rezultat petomjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv 58 fizičkih i pravnih lica zbog Organiziranog kriminala u vezi sa Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, Primanjem dara ili drugih oblika koristi, Krivotvorenjem isprave, Pranjem novca i Utajom poreza.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac.

Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih 5 mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 lažnih diplomaFotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200.000 KM na koji način su oštetili Budžet Federacije BiH. Nadalje, sumnja se da su 3 osumnjičena lica iskoristila nelegalno stečeni novac za kupovinu nekretnina, na koji način su ga legalizirali.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Pretresi su izvršeni na više lokacija u Cazinu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Visokom, nakon čega je na računima osumnjičenih blokirano preko 1 milion konvertabilnih maraka koje se dovode u vezu s Pranjem novca.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.Fotografija Stranicaa.

Postupajućem tužilačkom timu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona će u toku današnjeg dana biti predano 11 lica. Nakon što budu ispitani, biti će odlučeno o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora Kantonalnom sudu u Bihaću. Preostalih 9 lica koja su u jučerašnjoj akciji lišena slobode su u cijelosti sarađivala s Kantonalnim tužilaštvom Unsko-sanskog kantona i u ovoj fazi istrage priznali izvršenje djela koja im se stavljaju na teret, te su ista nakon jučerašnjeg zadržavanja i ispitivanja, danas puštena na slobodu, obzirom da u ovom trenutku ne postoje zakonski razlozi za određivanje mjere pritvora prema njima.

-Radi pravilnog informisanja javnosti: 9 pustenih su nizerangirani clanovi grupe koji su priznali sve i pored toga dodatno otkrili niz drugih kriminalnih radnji, strukturu i funkcionisanje kriminalne grupe, cime su potvrdili, pored postojecih dokaza, krivotvorenje vise hiljada diploma, dok ce prema preostalih 10 koji cine vrh hijerarhije organizirane kriminalne grupe biti predlozen pritvor! Kada vam jedan referent ( u prisustvu svog branioca) detaljno opise sta je i kako radio i ko mu je to sve naredjivao, naravno da necete predlagati pritvor za takve osumnjicene, vec ih pustate na slobodu. Na kraju, pritvor nije krivicna sankcija (zatvor), vec samo mjera da se istraga efikasno nastavi i zavrsi. Kao i u svakom krivicnom predmetu, bitna je iskljucivo pravosnazna odluka suda-pojasnio je na svom FB postu  Adnan Tulić postupajući tužilac u ovom krivičnom predmetu.