MOZAK JE KRIV Asim Kamber: Kako sam postao Politička Handrmolja

Ovaj Asim je postao obična handrmolja.

Handrmolja?

Ovu zanimljivu  karakterizaciju “lika i djela”  Asima Kambera  zvanog Laki od poznanika iz gradskih kafića, prihvatam i toplo preporučujem čitaocima.

Pritom navodim argumentaciju za narodnu mudrost koja  tako vidi Bojovnika, a koji je zbog svojih “bitaka protiv  svih”, radi očuvanja dvodecenijske pozicije koja mu puni tajne račune, zaista postao obična politička handrmolja.

Da se ne bavimo sada njegovim ljudskim “kvalitetima”.

Handrmolja u mahalskom rječniku znači, otprilike, nepotrebna stvar, koja se  drži  u kući, na tavanu, u garaži i samo je pitanje dana kada će završiti u kanti za smeće ili deponiji.

          

Sanska Handrmolja, Asim Kamber, posljednjih godina, sve počinje  aferom i krivičnim predmetom “Šume” (Tužilaštvo  USK, Kantonalni  sud Bihać) i završava istragom o ogromnim razmjerama izbornih krađa u Sanskom Mostu (Tužilaštvo BiH) ispisuje svoj strmoglavi i nezaustavljivi pad. Trivijalizaciju sopstvenog političkog bekgraunda do jezivog savršenstva proveo je lično  zahvaljujući  svom misaonom aparatu. Njegov mozak smislio  je  blog  kao   “intelektualno” oružje za borbu protiv neprijatelja koji žele da mu otmu budžetske pare. Njegov blog, treba li podsjećati, obična je septička  jama u kojoj na dnu u dubokom mraku sjedi autor. Neko ko je u takvom “šteku”  tako  i miriše, ali silazak u vlastitu medijsku kanalizaciju  je Lakijev dobrovoljni čin.

Metaforički, Laki  je postao predmet brige Države, kada se njegova medijska septička jama napunila do vrha i prelila na policajce,  tužioce i sudije u Krajini.

Vratimo se argumentaciji  zašto je Laki postao Politička Handrmolja i Nakarada.

Prvo, kad se dogodila  afera ” Šume”, istraga i potom krivični postupak (2014.) , Asim Kamber je preko bloga ( 15 objavljenih tekstova) blatio i kompromitirao ne samo sutkinju u tom procesu (Jasminka Karabegović),tužioca ( Senada Ljubijankića), glavnu kantonalnu tužiteljicu (Fadilu Amidžić), nego i  svjedoke Almira Ćirića i Hajrudina Pehlivanovića i kantonalnog policijskog istražitelja Mirhada Abdijanovića. Raskošno polupismen Laki je smatrao da njegovo pisanje vrhunac istraživačkog novinarstva,a pravosuđe da se radi o ometanju krivičnog postupka i uticaju na svjedoke.

Dana 23. marta 2017. godine otišla je krivična prijava Tužilaštvu BiH protiv Asima Kambera zbog ometanja rada pravosuđa što je potvrđeno iz Kantonalnog suda u Bihaću. Uz dopis Tužilaštvu BIH u prilogu je dostavljena optužnica Kantonalnog tužilaštva USK broj T01 0 KTO 0018884 13 i ispisi sa Blog-a (15 komada) kako bi Tužilaštvo moglo cijeniti da li  u pomenutim tekstovima ima elemenata krivičnog djela ometanja rada pravosuđa i uticaja na svjedoke Tužilaštva.

Laki   u tekstu ” Roditeljska pažnja”  objavljenom  8.maja  2018. na svom blogu i  na lokalnom portalu (taj portal vlasništvo  njegovog sina mu je, inače, sa  svoje IP adrese otvorio stranicu asimkamber.com) , braneći navodno prvooptuženog Đevada Muslimovića Đelu,a plašeći se da se ne otkriju “pipci” koji vode do njega ( podsjećamo u presretnim razgovorima se čulo i ” nosim pare Asimu u stranku) objavljuje   tri transkripta razgovora  Muslimovićevog vozača  Hajrudina Pehlivanovića  sa  intimnim prijateljicama (ljubavnicama) , kao  i transkript  razgovora  tzv. ključnog svjedoka Almira Ćirića.Ovi transkripti su dio posebnih istražnih radnji (presretnuti razgovori)  koje su vođene u krivičnom predmetu  protiv Muslimovića i ostalih,a koje je vodila Državna agencija za istrage  i zaštitu (SIPA.. Ovi transkripti  nisu korišteni kao dokazni materijal u krivičnom postupku!! 

Dana 15.maja 2018. godine po nalogu Suda i Tužilaštva USK policija  je  izvršila pretres stana Asima Kambera na Trgu ljiljana i izuzela materijale koji se dovode u vezu sa krivičnim djelom “Odavanje službene tajne”.

Asim Kamber je tog dana pobjegao glavom bez obzira u strahu od hapšenja, mada hapšenje  nije bilo “na programu”.

Njegov  bivši stranački vozač Amir Zukić nedavno  je na svojoj FB stranici opisao filmsku priču o Kamberovom bijegu i skrivanju po šumarcima  između Usoraca i Trnave.

Zukić ga je tada vozio a  njegova ispovijest slatko je nasmijala  dio čovječanstva koji poznaje Lakija.

Kao što je poznato  Laki je u  strahu preko svog administratora  iz Čaplja (priznao u policiji)  ugasio  svoju stranicu, a onda svoje “klikabilne” čitaoce lagao kako su njegovu stranici hakirali Slovenci.

Ova istraga  i dalje traje i neće stati, kako saznaje Normala.ba.

-Kada je u pitanju predmet protiv Asima Kambera, Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona kontinuirano provodi istražne radnje u istom-stoji  u odgovoru Irene Marjanović-Čavkić , portparola Tužilaštva USK od 29.novembra 2019.godine.

Drugo, nakon otvaranja istrage Tužilaštva BiH  zbog izbornih krađa u Sanskom  Mostu koja traje od prošle godine ,a u čijem fokusu je, opet, kakve li slučajnosti, Asim Kamber Laki, on  prvo piše kako  “bezobrazni”  novinari izmišljaju istragu, potom kako mu istragu “montiraju”  Hozan i policijski komesar Mujo Koričić, kako  lažne svjedoke njegovog navodnog kriminala sa izbornim krađama plaćaju cazinski biznismeni, etc. U svojoj posljednjoj grozničavoj fazi, sad potpuno očajan i ogoljen, vidno rastrojen sudeći po objavljenim tekstovima prepunih besmislica i stupidarija , Laki  opet u svojoj agoniji vadi najprljavije papire  iz  septičke  jame ( sms-ovi, fotografije, audio-zapisi, praćenje građana) i objavljuje na svom blogu  i PROVODI  POTPUNO ISTO kao i u krivičnom predmetu “Šume”- NASTOJI KOMPROMITIRATI  SVJEDOKE  istrage. A pomenuta istraga  koja se proširila i obuhvatila ogroman broj građana i dalje intenzivno traje.

Arnel Terzić, Amir Zukić i Muhamed Zekotić, “tretirani”  u tekstovima  iz Lakijeve “medijske septičke jame”  28.novembra 2019.godine upućuju krivičnu prijavu protiv Asima Kambera zbog pritiska na njih kao svjedoke, objavljenih laži, insinuacija i manipulacija sa ličnom elektronskom poštom, te organiziranjem 24-satnog praćenja i nadzora na slijedeće  adrese:Ministarstvo unutrašnjih poslova USK: policijski komesar Mujo Koričić, ministar Nermin Kljajić, Tužilaštvo USK: Glavna kantonalna tužiteljica Fadila Amidžić, Tužilaštvo BiH: Glavni tužilac BiH Gordana Tadić, postupajući tužilac u navedenom predmetu,Misija OSCE-a, ambasadorica Kathleen Kavalec, OHR, Visoki predstavnik Valentin Inzko, Ombdusmeni za ljudska prava: Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur, Nives Jukić, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, ambasador Eric Nelson, Ambasada Velike Britanije, ambasador Matthew Field, Parlament Federacije BiH, predsjedavajući Mirsad Zaimović, Etička Komisija pri Parlamentu Federacije BiH, SDA, Predsjedništvo SDA, Kolegij, predsjednik Bakir Izetbegović,Etički odbor Stranke demokratske akcije, predsjednik Edham Veladžić.

Pravo će čudo biti ako postupajući  državni tužilac ne donese naredbu o provođenju nove istrage protiv Asima Kambera zbog očiglednog pritiska na svjedoke.

 

Posljednjih dana Laki u stranačkom “brlogu” saziva  nekakav sastanak kako bi  odavno unezvjerenim članovima stranke uz to potpuno  izbahućenim zbog  opsežne istrage, pokušao  nemoguće: objasniti kako on “nije kriv”, jer on “nikada nije kriv”, kako se radi o izdaji, policijsko-pravosudnoj montaži i sličnim opsesivnim bedastoćama. Sve to govori  kolika je količina jarosti, bijesa, očaja, agonije i straha kod Lakija koji odavno više ne zna “kuda udara”.

Pravosuđe  ga je  “iznevjerilo”  nedavno u Sanskom Mostu kada je Mujo Sinanović dobio uvjetnu kaznu, a ne “električnu stolicu”  kako je Laki priželjkivao, a nagodna “lična”tužiteljica  navijala u tom pravcu.

 

Istoga dana  kada je Sinanović nepravomoćno osuđen  na uvjetnu kaznu, policijski komesar USK Mujo Koričić predao je u Općinskom sudu u Sanskom Mostu dvije privatne tužbe protiv Asima Kambera, zbog klevete.

U svakoj od njih traži po 10.000 KM za naknadu štete. Za one koji ne znaju, Asim Kamber je izgubio skoro sve  tužbe kojima su ga  pojedinci  tužili  za klevetu i platio debele novce za iznesene laži, što  najbolje oslikava njegovu   egzotičnu nepismenost.

Prema našim informacijama, privtnu tužbu za klevetu protiv Asima Kambera  dobila je i glavna tužiteljica Tužilaštva USK Fadila Amidžić. Sanjanin Suad Karagić dobio je protiv Kambera  4-5  tužbi…Drugim riječima, na sudu ga nije dobio samo onaj koji ga nije tužio.

        

Stoga je  više nego prihvatljiva i tačna kvalifikacija  izrečena u kafani kako se na primjeru Asima Kambera  iz Sanskog Mosta, 59-godišnjeg  predsjednika SDA Sanski Most , koji je od aprila prošle  godine  udaren u glavu, radi o Običnoj Političkoj Handrmolji.

U političkom smislu on je neko ko više i ne postoji.

“Mrtav”, samo  se to  ne vidi.

Službeni pečat njegovoj opskurnoj karijeri , kako stvari stoje, daće Država u  obliku institucija pravosuđa i policijskih agencija.

No i bez toga, Laki je Politička Lešina, a bio je doskora Kojot.

Ne onaj crtani lik  što se zove Pera i što  neuspješno  lovi pticu trkačicu , nego Politički Kojot.