OKONČANA AKCIJA  |  Ukupno pet osoba uhapšeno u akciji “Memori”, Mešković prvoosumnjičeni

Prije privođenja osumnjičenih osoba, policijski službenici pretresali su od ranih jutarnjih sati 11 lokacija u Kantonu Sarajevo, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Tuzlanskom kantonu, kazala nam je Marina Zović iz FUP-a.

Marina Zović (Foto: D. S./Klix.ba)Marina Zović (Foto: D. S./Klix.ba)

Pretreseni su objekti koje koriste osumnjičene osobe inicijala J. M. (1967.), S. J. (1978.), S. N. (1987.), M. Š. (1991.), Š. B.(1986.) i M. K. D. (1989.).

“Riječ je o dokumentovanju šest osoba koje se dovoede u vezu s krivičnim djelom udruživanja radi činjenja krivičnog djela u vezi s krivičnim djelom zloupotrebe položaja i ovlasti. Osobe su prevedene u službene prostorije FUP-a radi kriminalističke obrade i biti će u zakonskom roku predate na daljnje postupanje u Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo”, rekla je Zović.

Azra Bavčić (Foto: D. S./Klix.ba)Azra Bavčić (Foto: D. S./Klix.ba)

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić dodaje da je među uhapšenim osobama i prvoosumnjičeni Jasmin Mešković koji se sumnjiči da je od jula 2017. godine organizirao grupu ljudi koja je u sklopu Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata pri čemu je novac od prodaje zadržavala za sebe, što je u suprotnosti sa Zakonom o udruženjima i fondacijama te je na taj način stečena protupravna imovinska korist.

“Nakon kriminalističke obrade postupajuća tužiteljica će odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor”, kazala nam je Bavčić.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

/Klix.ba/