BAKIR OTPISAO BIVŠEG DIREKTORA ZZO USK Kadrovska komisija SDA BiH nije dala saglasnost Alminu Handangiću za obnovu funkcije predsjednika SDA Cazin

 Kadrovska  komisija SDA BiH  nije dala saglasnost  Alminu Handanagiću da bude kandidat za predsjednika SDA Cazin. Zahtjev Izborne  komisije OO SDA Cazin je odbijen  na osnovu člana  84 Statuta SDA BiH na sjednici  od 26.decembra 2019.godine.

Odluku o “otpisu” Handanagića  potpisao je predsjednik Kadrovske Asim Sarajlić.

-Nalaže  se Izbornoj komisiji SDA Cazin da provede potrebnu proceduru i Kadrovskoj komisiji SDA dostavi novi prijedlog kandidata za predsjednika OO SDA Cazin u roku od 15 dana, stoji u odluci organa Stranke.

Iako  se  odluka Kadrovske komisije SDA može posmatrati  i kao “pročišćavanje” Stranke od kadrova koji su je uprljali razni nepodopštinama koristeći Stranku  “kao sigurnu pozadinu”, bilo je pitanje  hoće li se prije organi SDA BiH  obračunati sa Handanagićem ili će  brže biti krajiško pravosuđe koje u svojim ladicama  ljubomorno drži još nedovršenih predmeta  o  smijenjenom direktoru ZZO USK.

Handanagić kao predsjednik SDA Cazin nije bio uspješan- izgubio  je kandidaturu za gradonačelnika Cazina od protivkandidata iz A-sda (Nermin Ogrešević), nije popravio  rezultat Stranke na Općim izborima 2018., ali se zato  posvetio  “privatnom biznisu” kao  direktor ZZO USK i pritom imao prepoznatljivu podršku od bivšeg predsjednika SDA Cazin i rođaka, samozatajnog kantonalnog zastupnika  Nijaza Hušića. Postoje nezvanične tvrdnje   da je  Handanagića u  različite hohštapleraje “gurao”  Hušić.

Odluka Kadrovske komisije SDA BiH da Handanagića  onemogući u obnovi  predsjedničkog mandata, ma kako to zvučalo u  uhu javnosti, otvara  malo više  odškrinuta  vrata Tužilaštva  u procesuiranju ovog stranačkog birokrate. Odranije “usvojena”  nepisana žalosna  praksa pravosuđa da jake stranačke igrače “ostavlja na miru”  dok su na funkcijama, još uvijek ima poklonika i u bihaćkom Tužilaštvu.

USLOVNA KAZNA

Poznato  je da je Handanagić  u julu ove godine  je  na Općinskom sudu u Bihaću priznao  krivicu  iz  optužnice Tužilaštva Unsko-sanskog  kantona (USK) za počinjeno   krivično djelo “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383 stav 1 KZ FBiH,  pa ga je  sud kaznio uslovnom kaznom zatvora u trajanju od godinu dana, sa rokom provjere od dvije godine.  Takođe  je  dužan da  ZZO  USK vrati 7200 KM jer je nanio štetu ustanovi kojoj je bio na čelu. Sud je u istoj presudi osudio Handanagića na zabranu obavljanja rukovodećih funkcija u javnim ustanovama i preduzećima u FBiH u trajanju od  tri godine.

SLUČAJ “KONKURENCIJSKO VIJEĆE ” OD 25.000 KM

Osim ovog  okončanog  slučaja protiv Handagića  je formirano još nekoliko predmeta.Jedan od njih je vezan  za
rješenje Konkurencijskog vijeća BiH  iz 2016. godine po kome je  Handangić  svojim nezakonitim djelovanjem pogodujući drugim firmama uništio  i odveo u stečaj  i gašenje bihaćku  firmu koja se bavila prometom ortopedskih pomagala. Istovremeno je  svojim  netransparentnim radom i trgovinom uticajem oštetio  ZZO USK u visini od 25.000 KM koliko je iznosila  novčana kazna Konkurencijskog vijeća BiH.
Ovo je jedna od najviših kazni obzirom da je Konkurencijsko vijeće BiH uzelo u obzir namjeru i dužinu trajanja povrede Zakona kao i posljedice na tržišnu  konkurenciju.Kazna  je plaćena nakon intervencije  Konkurencijskog  vijeća BiH i nakon što  je Handanagić bezuspješno pokušao žalbama na Sudu BiH  da se spasi. Ostaje  pitanje hoće  li se  u naredne dvijeipo godine Tužilaštvo USK baviti  ovim predmetom ili će sačekati da Handanagiću prođe uslov od tri godine.
Da je ovaj predmet  “na čekanju” govori  odgovor Tužilaštva od 7. oktobra  ove godine u kome se kaže da je predmet ” u fazi prijave”. Koliko će  “faza prijave” trajati zavisi  isključivo od nadležnog tužioca.
SLUČAJ “CITOLOGIJA MURIĆ “
Još jedan značajan predmet vezan za smijenjenog direktora  ZZO  USK  Almina Handanagića tiče se ugovora  koji je potpisao sa  Privatnom zdravstvenom ustanovom “Citološka dijagnostika Dr. Murić” iz Cazina  isplaćuje joj enormnu godišnju sumu  za  usluge-prvo 100.000 KM,a potom   120.000 KM, nakon što je, prije smjenjivanja obnovio ugovor  na dvije godine i pored upozorenja struke  da je ugovor štetan.
Podsjećamo , javnost  je bila šokirana  fakturama od 666.344 KM koje je ZZO USK slala “Citološka dijagnostika Dr. Murić”,a Handanagić isplaćivao  “samo” 100.000 KM. Da pojasnimo, ova je privatna ustanova  vršila usluge  za KB “Dr. Irfan Ljubijankić”, jer je KB “izgubio” citološke usluge rješenjem tadašnjeg ministra zdravstva Amira Murića, slučajno, supruga vlasnice Citološkog laboratorija i ultrazvučne dijagnostike Mirsade Murić.
Tužilaštvo USK  istražuje zašto se tadašnji direktor  Handanagić i pored upozorenja struke i sugestije da napravi  ugovor sa  “Citološkom dijagnostikom Dr. Murić”  po ekonomskim cijenama, oglušio, i  sakrio taj pisani izvještaj od  Tužilaštva prilikom izuzimanja dokumentacije,a  dao  frizirani   izvještaj. Tužilaštvo je naknadno došlo u posjed  prvobitnog izvještaja.