SEBIJA JAČA OD DRŽAVE Zašto SBB i DF nisu postavili uslove za ulazak u vlast sa SDA?

Željko Komšić i Fahrudin Radončić ušli su u vlast na svim nivoima sa SDA na poziv Bakira Izetbegovića, ali bez ijednog postavljenog uslova. Iako su u petak 13. decembra obznanili ono što se mjesecima špekulisalo – da je stvorena probosansko-bošnjačko-bosanskohercegovačka koalicija, iz izjava Bakira Izetbegovića jasno je da je stvarni šef te koalicije upravo SDA.

Mogli su primjerice Komšić i Radončić usloviti svoje učešće u vlasti smjenom Sebije Izetbegović sa čela Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Da je DF-u i SBB-u i njihovim vođama stalo do građana na koje se tako često pozivaju, onda bi briga o zdravstvu trebala bila prioritet.

I DF čija je ministrica zdravstva u KS i SBB koji participira u Vladi FBiH ostali su nijemi na neprovođenje odluke Vlade KS o izboru dva nova člana Upravnog odbora KCUS-a i razrješenju dva člana od kojih je jedan predsjednik UO. Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) odbio je imenovati dva člana UO i na taj način omogućio starom sazivu da raspiše konkurs i ponovo izabere Sebiju Izetbegović za direktoricu KCUS-a na još jedan mandat.

Kadrovsko pustošenje KCUS-a, javne prijetnje Izetbegović ko se više neće liječiti na KCUS-u, mobing i discipliniranje uposlenika, stroga kontrola dijagnostičkih metoda, onemogućavanje rada KUM-a ponedjeljkom i petkom, nedostatak stručnjaka iz određenih medicinskih oblasti, nisu bili dovoljni da Komšić i Radončić reagiraju prema SDA zbog interesa građana. Jedino objašnjenje koje se nameće je da je Izetbegović zapravo postavio uslov da mogu tražiti sve osim da se dira njegova supruga i šef Sigurnosno obavještajne agencije Osman Mehmedagić.

Interesantno je da je Izetbegović tako olako od tri mjesta koja su pripala SDA u Vijeću ministara BiH dva dao SBB-u (Ministarstvo sigurnosti) i DF-u (Ministarstvo odbrane) i to čak važnija nego što su ostavili za sebe ministricu vanjskih poslova.

I Komšić i Radončić prihvatili su da učestvuju u zaštiti Sebije Izetbegović, a posebno će biti interesantno vidjeti raspravu njihovih zastupnika o stanju na KCUS-u koja će se održati u Federalnom parlamentu 28. januara.

Ne zna se da li je više tužno ili morbidno štititi Sebiju Izetbegović od hiljada građana Kantona Sarajevo koji ni u najvećoj bolnici u BiH ne mogu dobiti sve zdravstvene usluge koje plaćaju i to po najskupljoj cijeni u Evropi. Posebno je alarmantno što je izostala reakcija na zabranu liječenja djevojčice Nadin Smajlović kao i nemogućnost operacija djece iz oblasti dječije hirurgije i ortopedije.
SDA je slaba u odnosu na dvojac Dodik-Čović, ali uz Radončića koji će najvećim dijelom balansirati u toj relaciji jasno je zašto je SBB bio potreban SDA. O DF-u je suvišno govoriti jer ni za HDZ BiH ni za SNSD oni nisu koalicioni partner već dodatak SDA. DF će možda samo koristiti za žestoke reakcije koje će u nešto blažoj formi upućivati SDA i ponekad SBB. Neko ipak mora održavati mir u kući.

SDA će biti vlast, ali će odgovornost dijeliti sa partnerima. Ne sa Čovićem i Dodikom, već sa Komšićem i Radončićem. Baš kao što sad dijele odgovornost za haos u Kantonu Sarajevu koji je nastao nakon proglašenja koalicije Petak 13..

I puno manje stranke pred SDA su znale staviti listu zahtjeva za svoju političku podršku. Očito je u ovom slučaju vlastiti interes bio iznad interesa građana.

/nap.ba/