PRETRES U ZZO I DOMOVIMA ZDRAVLJA Za pola godine domovi zdravlja preko uvećavanja faktura za prijevoz pacijenata van kantona ukrali od ZZO USK 608.000 KM!?

Pripadnici Sektora kriminalističke policije (SKP) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK)  uz podršku policijskih službenika policijskih stanica na području USK tokom današnjeg dana  vrše pretrese službenih prostorija i pokretnih stvari svih domova zdravlja na području USK kao i Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO)  USK.

Pretresi se rade na osnovu Naredbe Kantonalnog suda u Bihaću, a prema uputama i direktnim nadzorom postupajućeg tužitelja Kantonalnog tužilaštva USK.

Pretresi se provode s ciljem pronalaska i oduzimanja dokumentacije iz navedenih ustanova zbog osnovane sumnje u počinjenje krivičnih djela „Zloupotreba položaja i ovlaštenja“ iz člana 383 stav 3 KZ F BiH i krivičnog djela „Prijevara u službi“ iz člana 385 KZ F BiH.

Naš portal  jedini je pisao o sumnjama u kriminal  krajiških domova zdravlja u vezi  putnih naloga za prijevoz bolesnika, još prije 4 mjeseca.  Tada smo  došli do informacije da su  tokom prvih šest mjeseci 2019.godine  domovi zdravlja  od  ZZO USK ne zakonito naplatili  608.707 KM falsificiranjem podataka  na putnim nalazima  za prijevoz  bolesnika u zdravstvene ustanove  van kantona. Tu je informaciju potvrdio tadašnji direktor ZZO USK Elvedin Sedić koji je u avgustu po saznjanjima o nezakonitoj praksi izdao nalog za vanrednu kontrolu domova zdravlja.

Tada je utvrđeno da su domovi zdravlja fakturisali znatno više od stvarno pređenih kilometara, te na taj način neosnovano uvećavali fakture i tako oštetili ZZO USK u periodu od 01.01.2019. do 30.06.2019. za ukupno 608.707,42 KM .Domovi zdravlja su  krali ova sredstva tako što su jednim medicinskim vozilom vozili tri -četiri pacijenta, a ZZO USK fakturisali tri-četiri   vožnje, dakle tri odnosno četiri puta uvećavali iznose.

Prema tada dostupnim podacima  najviše  sredstava preko putnih naloga , oko 160.000 KM  prisvojio je Dom zdravlja Bihać,  te Dom zdravlja Cazin  oko 150.000 KM. Iako  je direktor Sedić kasnije tražio  od domova zdravlja da namire neosnovano fakturirana sredstva, domovi zdravlja su to odbili.

Tužilaštvo  USK  je po prijavi ZZO USK prošle godine   izdalo naredbu o provođenju istrage, a današnji pretresi  su dio tih aktivnosti.