AFERA ILI NE Hoće li ZZO USK uslišiti “molbu” ministrice Ćemalović da KB ima poseban status u Finansijskom planu Zavoda za 2020.godinu?

To bi mogla biti nova  afera u kojoj će kao glavni akteri participirati najviši  dužnosnici SDP Unsko-sanskog kantona (USK), aktuelna ministrica zdravstva dr. Nermina Ćemalović i njen partijski  drug dr. Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice (KB)”Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, saznaje nezvanično normala.ba.
Obrisi ove afere osjenčeni su nedavno kada je menadžment  Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) USK poslao na saglasnost Ministarstvu zdravstva  dokument  Finansijski plan ZZO USK za 2020. godinu.
Iako se radi o “tehničkoj”  odnosno formalnoj saglasnosti, ministrica Ćemalović , kojoj često mnoge  stvari u njenom resoru nisu jasne, zamislila  se preko mjere i ZZO USK  tek nakon pola mjeseca poslala ne saglasnost, kako se očekivalo,  nego “molbu”  da se u ponuđenom Finansijskom planu ZZO USK “pronađe finansijski prostor ” za KB.
Sa velikom vjerovatnoćom  se  pretpostavlja da je ovakav nezakoniti prijedlog došao iz KB-a, moguće upravo od “Generalnog”  dr. Havića.
Takva “velikodušnost ”  ZZO USK, ukoliko  bi, unatoč, nezakonitosti, bila zdušno prihvaćena, pomogla bi u “peglanju” milionskih gubitaka  KB-a a prvi čovjek ove  zdravstvene ustanove mogao bi se  “proglasiti”  dobrim menadžerom.
Ako po strani ostavimo neopreznost ministrice Ćemalović  da u  pisanom aktu traži od ZZO USK da  prekrši zakonske stavke  i KB stavi u “poseban finansijski status” u odnosu na sve ostale zdravstvene ustanove (domove zdravlja, prije svih), jer  ministrica ne traži “pogodovanje”  svima nego samo KB-u , i ako je sve ovo ovako, imamo na djelu očigledan  diskriminatorni  pokušaj.
Na potezu je  ZZO USK.
Višegodišnja milionska  dugovanja KB-a ogroman  su problem za krajiško zdravstvo i zasigurno  se neće moći riješiti na nezakonite  načine “prelijevanjem” para iz budžeta ZZO USK. Milionski gubici se  pogotovo ne rješevaju ni  administrativnim  kadrovskim rješenjima kojima pribjegava  aktuelni direktor KB-a. Portali  pišu (bisce.ba) da je tako udomio svog kuma  Admira Felića kao i sina stranačke kolegice  dr. Rusmire Konjević koja je i predsjednica Upravnog  odbora (UO) KB-a. Novi kadrovi su nemedicinske struke i radna mjesta su im u upravi.  Dr. Hajrudin Havić  se, može se reći,  u drugom mandatu na čelu KB-e  “vratio  na mjesto zločina”. Naime, u njegovom mandatu,  dok mu je šef bio Hamdija Lipovača,a ministar dr. Amir Murić, u proljeće 2013. godine  izgorjela je  u katastrofalnom požaru  ova najveća zdravstvena ustanova Kantona. Ni sedam godina kasnije Tužilaštvo  USK nije podiglo optužnicu,a dr. Havić se na krilima nove parlamentarne većine.moguće čak i ponosno, vratio na unosnu direktorsku poziciju.