IZBORI U KO SDA USK Šemsudin Dedić pred novim mandatom, protivkandidat mu je Kamberov igračHusein Rošić?

Nakon završenih izbora  u općinskim i gradskim organizacijama SDA USK, na redu  je izbor za predsjednika Kantonalnog odbora (KO) SDA USK. Aktuelni predsjednik KO SDA USK je Šemsudin Dedić, bivši premijer USK i bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ( još uvijek u tehničkom mandatu zbog neformiranja federalne vlade), a  protivkandidat mu je , kako  nezvanično  saznajemo, Husein Rošić, bivši predsjedavajući Skupštine USK, bivši premijer USK i aktuelni federalni zastupnik.  Navodno je   njegova kandatura došla iz GO SDA Cazin. Ako i jeste , kandidatura Huseina Rošića je iznenađenje, ali  ne bi bila slučajna i hotimična.
Prije bi se reklo da bi se   radilo o “projektiranom” događaju.
Preuzimanje KO od strane Rošića u praksi političkog života značilo reanimaciju političkog razbojnika  Asima Kambera koji je već prekrižen u Sarajevu “kod Bakira” i eutaniziran kako u Sanskom Mostu, tako i u Krajini.
Husein Rošić pripada “garnituri”  funkcionera SDA koji “voze posljednji krug” i kojih se vrh SDA nolens-volens odrekao  zbog   afera koje  su prijetile  i još prijete da dobiju epiloge u pravosudnim institucijama. Njegovim “oživljavanjem”  na čelu KO SDA pored  Kambera  sa političkog tabuta bi se pridigli  i cazinski dvojac Nijaz Hušić i Almin Handanagić.
 
Handanagić i Hušić: Cazinska “Braća Bluz” 
Handanagić je  u političkom smislu  doživio moždani udar nakon silnih afera u ZZO USK, jedne osuđujuće presude  za zloupotrebu ovlasti i nedavanja saglasnosti od strane vrha SDA BiH  da  obnovi mandat predsjednika GO SDA Cazin.
Hušić se još uvijek  vuče  u maglama sumnjivih aktivnosti koje se graniče ili čak zadiru u određene zone nezakonitosti.
Hušić  je bio Kamberov čovjek u igri za  mjesto u Domu naroda , ali boljom političkom matematikom  prošao je bihaćki kadar Hadis Jusić, koji je bio opcija predsjednika KO SDA USK Šemsudina Dedića.
Stoga nije za odbaciti  teza da je “guranje” Rošića u kandidaturu zajednička akcija cazinskog dvojca “Braće Bluz”  i Bojovnika Asima Kambera.
Šemsudin Dedić (47) je magistar ekonomije a trenutno  radi na doktorskoj tezi  na Ekonomskom fakulteutu u Bihaći na temu  „Utjecaj budžetske politike na makroekonomsku stabilnost zemalja u razvoju“.  Od 2005. do 2007. godine obavljao je dužnost ministra finansija u Vladi Unsko-sanskog kantona, a od 2007. do 2011. godine premijera Unsko-sanskog kantona. Od 2011. do 2014. godine bio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

Husein Rošić  je profesor na Tehničkom fakultetu u Bihaću,a doktorirao je 2018.godine  tokom mandata premijera na  Tehničkom fakultetu u Bihaću.

Političke karijere Dedića i Rošića donekle  se podudaraju po  funkcijama, ali su u moralno-političkom smislu i rezultatima velika suprotnost.

Dedić je kao premijer USK ostavio suficit u budžetu i vjerovatno je jedini krajiški premijer  sa ovim rezultatom. Ovo  je provjerljiva činjenica.

Ne pamti se nijedna  afera premijera Dedića  u mandatu  2007-2011.

Rošić je, s druge strane  ostavio  administrativni haos  i milionske  dugove u  budžetu aktuelnom premijeru  Mustafi  Ružniću, dok za  njegove afere trebamo poseban tekst.

 

Dedić je karijerist koji napredovanje  u stranačkoj  i državnoj hijerahiji gradi  postepeno, tiho i stilizovano, bez  pompe.

Rošić je beskrupulozni karijerista koji je svoje “napredovanje ” gradio čak i očitom “televizijskom” krađom glasova  za pojedince na pretposljednjem kongresu  SDA BiH.

 

 

Dedić  je došao u Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva  nakon notornog Jerka Ivankovića Lijanovića, “restaurirao” i oporavio ovaj resor i  sistematski razvijao proces rasta podsticaja prema poljoprivrednim proizvođačima.

Bivši premijer Rošić  je za  dvije i po godine proizveo  više toksičnih afera  nego  i  Hamdija Lipovača.

 

 

On je svoj premijerski mandat gradio i vodio prema zahtjevima Asima Kambera, a ne na realnosti i potrebama Kantona i građana.

Dedić je, barem tako pokazuju njegovi  vrijednosni stavovi, nesklon aferama i zloupotrebama položaja, Rošić, opet, sav sazdan od toga.

 

 

Bakir Izetbegović ima izgrađene stavove o Dediću i Rošiću, u to ne treba sumnjati.

Šemsudin Dedić ima  i sreću  da mu je protivkandidat Husein Rošić.

No, treba  biti oprezan- Rošić je  imao generalnu probu “krađe  glasova” na Kongresu SDA.

Ako mu pravda i procedure demokratske borbe nisu bile svete u Sarajevu, neće, ako bude imao priliku, biti ni u Bihaću.