CENTAR POŠTA BIHAĆ Da li je bilo pronevjere sindikalnih para od 2015-2018. u Centru pošta Bihać?

U Bihaću, u “poštanskim krugovima” priča se o pronevjeri sindikalnih para u Centru pošta Bihać. Pominje se  period  u kome je od 2012.godine krajiški “poštanski” sindikat vodio Besim Sabljaković, posebno period  drugog mandata od 2015-2018.Takođe se kao  akter u navodnom zataškavanju ovog slučaja pominje   i “kratkotrajni” predsjednik ovog Sindikata Jasmin Selmanović.

Ova sindikalna organizacija  ima oko 300 članova. Prema izvorima  našeg portala,   tokom Sabljakovićevog  “duplog” mandata primijetilo da se troše pare bez odluka sindikalnih organa, nezadovoljstvo  je kulminiralo  na redovnim izborima u Centru pošta Bihać i Sabljaković je smijenjen. Na njegovo mjesto došao je Jasmin Selmanović.

-Na izvjestajnoj skupstini Sabljaković  nije imao opravdanje niti  odluke o dodjeli i trošenju sindikalnih para koje su na godišnjem nivou od članarine iznosile oko 35 000 KM. Pravdao  se pričom  da je svu dokumentaciju poslao u Sarajevo Centrali Sindikata. U  drugom  svom mandatu on nije ni sazivao organe Sindikata, pa se nije mogao uopće ni imati uvid šta se radilo tokom 2015-2018.godine-objašnjava naš izvor  iz Sindikata Centra pošta Bihać.

Sumnje  u Sabljakovićevu spregu sa Centralom Sindikata su ostale, jer se on  “opravdao”  tragikomičnom izjavom da je dokumentaciju poslao u Sarajevo  što  je članove  krajiškog “poštanskog” Sindikata dodatno  zabrinulo, a imalo se i zašto. Naime, nije zaboravljen  krah Poštanske banke  kada je propalo oko 1,5 miliona KM sindikalno novca članova Sindikata Centra pošta Bihać i Telecoma Bihać  kada su  od  “rukovodioca”  instruirani da  uplaćuju  sindikalne pare u Tuzlansku banku. 

-Novi predsjednik Sindikata Selmanović, koliko  mi je poznato, uputio  je  u Centralu Sindikata BH Pošte akt kojim traži povrat dokumentacije koju je, navodno, predao tada bivši predsjednik Sabljaković. No, iz Centrale  u Sarajevu stiže šokantna odluka-poništava se izbor Selmanovića, uvodi povjereništvo a na čelu Povjereništva je opet Besim Sabljaković- nastavlja priču  naš izvor.

Nakon vraćanja Sabljakovića na čelo Sindikata Centra pošta Bihać kao predsjednika Povjereništva , bivši predsjednik Selmanović, vjerovatno uplašen “razvojem događaja” potpuno se povlači  od aktivnosti istrajavanja na utvrđivanju odgovornosti  Sabljakovića i prilagođava “novim okolnostima”.

Pokušaj da od Besima Sabljakovića i Jasmina Selmanovića dobijemo izjave oko događaja u sindikalnoj organizaciji i aktivnosti Tužilaštva USK nisu urodili plodom. Na naše pisane upite ( služebena pošta, viber, Facebook)  nije odgovoreno.

   

Sindikalisti Sabljaković i Selmanović: Nisu se oglasili

Nakon ozbiljnih sumnji u  kriminal u Sindikatu, oko 100 članova, dakle trećina članstva  napušta Sindikat Centra pošta , jer  se ne slažu sa zataškavanjem pronevjere  njihovih sredstava.

-Problem je sada  što su radnici koji s se isključili iz Sindikata pod stalnim pritiskom  i ucjenama.Prijeti im se raspoređivanjem na druga radna mjesta. Već  sada je jasno da  iz Sarajeva nametnuti predsjednik Povjereništva Sindikata uživa podršku direktorice Centra pošta Bihać i da između njih , sudeći po razvoju događaja, postoji dobra suradnja-kaže naš izvor.

Partnerska suradnja ogleda se  i u raspisivanju javnog konkursa Centra pošta Bihać za 13 novih pozicija.

No, neka od lica  koja će biti primljena , već  rade (primljeni na određeno vrijeme), što  je bio odrađeni  stranački zadatak direktorice Filipović koja je kadar SDA.

Pogledajte  gradove  u kojima će biti zaposleni  novi stranački kadrovi  SDA i biće  vam jasno  zašto je Asim Kamber iz Sanskog Mosta već dva puta “slučajno” navraćao  u bihaćki ured direktorice  Samire Filipović.

Ili zašto Bosanska Krupa ima  nove kadrovske potrebe, iako prema mišljenju struke  ne postoji potreba, šta više, u drugim gradovima  ima potrebe za  poštarima i operatorima.

Filipović: Može  li kooperativnost proizvesti i “uhljebljavanje” supruga ?

Neprovjerena, ali moguća opcija je , da se iza ovih “uobičajenih” ,moglo  bi se reći, rutinskih  kadrovskih rješenja koje  je SDA savršeno apsolvirala kroz  višedecenijsku vladavinu Krajinom, krije jedna daleko “sofisticiranija” operacija. Naime, priča  se da bi ovakva  “trivijalna” kadrovska pomjeranja poštara i operatera po krajiškim poštanskim filijalama, po “automatizmu”   stranačke poslušnosti i lojalnosti direktorice Filipović, u nekom, za sada nedefiniranom vremenskom intervalu, ali uskoro, moglo dovesti i do “uhljebljavanja ”  njenog supruga, inače advokata,  u jednu državnu ustanovu. Već se pretpostavlja  i koju . A  to bi, obzirom na njegov bizarni “minuli rad” u pravosuđu  i  ”  oko pravosuđa”  bio skandal i afera većih razmjera.