PRAVDA I NEPRAVDA Šefik Sinanović, borac

 

Građani Sanskog Mosta znaju  samo  malo dio „priče“ o Šefiku Sinanoviću zvanom Šero koja se odigrava polutajno/polujavno  posljednjih 20  godina. Znaju puno  toga iz „druge ruke“, iz “kolektivnih” čaršijskih naklapanja, i posljednjih godina iz političke propagandističke „škole“  SDA. Iz tih „privatnih“ epizoda  stvaraju vlastitu predstavu o njemu i šire je „po sijelima i prelima“. Te predodžbe  su pune lokalnog mita, bizarnih neprovjerenih detalja i sličnih konstrukcija kojima se „hrani“  gradski polusvijet i sujeta „uglednih“.

Sinanovićeva “filozofija”, odnosno poimanje  života  mogla  bi se  situirati između dvije mudrosti- hadisa Omera r.a.  koji glasi “Da me istina  ponizi, draže mi je nego da me laž uzdigne” i  misli meskičkog narodnog vođe Emiliana Zapate ” Ako nema pravde za narod, neka ne bude ni mira za vlast”. Njegov život pliva unutar ovih krajnosti.

Neke  činjenice su nesporne i lako provjerljive. Bivši je borac  Sedmog korpusa, bivši je vlasnik najpoznatije diskoteke početkom 21.stoljeća u BiH ( „Camel“) nakon čije prodaje se okrenuo kvalitativno  novom životnom putu, vjeri, porodici i biznisu. Hadžija je i humanitarac. Život donosi uspone i padove. Njegovi nekadašnji nesporazumi sa zakonom i pravosuđem  bili  su u najvećoj mjeri plod borbe za  svoje u sukobima sa onima koji su vjerovali da će ga poraziti. U takvim graničnim trenucima strada život ili  zakon. Sinanović, hrabar i direktan, nikada  nije dao na sebe, vrlina koje se stide kukavice, a nakon rata bilo je mnogo onih koji su iskušavali ne samo njegove nego i granice  drugih.

Lažne dojave o podmetnutim bombama u diskoteci „Camel“  na kraju  su odnijele  jedan nevini život  (Nedim Islamčević),a organizator ovih krivičnih djela Raif Dubica osuđen  na 10 godina zatvora, umro  je u zeničkom zatvoru tokom izdržavanja kazne.  Iz tog nesretnog perioda 2003.godine je nikada razjašnjen pokušaj ubojstva Šefika Sinanovića i njegovog tada 5-godišnjeg  sina Muje. Policija  i tužilaštvo  nisu sposobni da do danas otkriju nalogodavca i izvršitelja(e), ali krivično djelo pokušaja ubojstva ne zastarijeva.

 

 

Posljednjih nekoliko godina učestalo  i javno, brutalno i perfidno, preko poslušnih vijećnika SDA Sanski Most i  doskorašnjeg predsjednika Asima Kambera,zvanog Bojovnik, mračne političke i ljudske figure ovog grada, Krajine i BiH i njegovog političkog učenika Mensura Seferovića, odnedavnog predsjednika SDA i predsjednika Kluba SDA u Općinskom vijeću Šefiku Sinanoviću se čini ogromna materijalna, moralna i svaka  druga šteta jer se suprotstavio Bojovniku i njegovom sujetnom poimanju političke moći.

Priča je poznata- iako posjeduje  apsolutno uredne građevinske papire za gradnju objekta u centru grada uz gradsko kino, Sinanoviću Asim Kamber „ne dozvoljava „ gradnju jer mu se suprotstavio, a kao istinska kukavica to čini preko Mensura Seferovića i vijećnika posloženih  poput vašarskih figura od porcelana  sa mehanizmom  za dizanje  ili spuštanje ruku. Preciznije, Sinanoviću se  ne dozvoljava gradnja  više od jednog sprata, dok svi drugi “koji slušaju” mogu  nizati i pet spratova.

Cijeli grad ponizno gleda jednu neravnopravnu borbu u kojoj je Asim Kamber, poznat i kao beskrupulozni rušitelj rahmetli generala Mehmeda Alagića, pod različitim prijetjama i ucjenama „zajahao“ institucije  i ljude koji mu služe za mnoge nečasne stvari, kakva je i ova sa Sinanovićem ,da bi na kraju bili potrošeni i ismijani ne samo od okoline,nego i od svojih bližnjih. Pojedini vijećnici SDA osramoćeni ali pošteni Sinanoviću su priznali da nemaju snage da se kao on časno bore protiv nepravde i on im je halalio. O građevinskom slučaju „Sinanović“ upoznat je lično i Bakir Izetbegović, ali  kakav predsjednik takva i stranka- puna lopova i licemjera koji jedni druge potkradaju sa „elhamdulilahi“ i nakon toga  idu na džumu.

„Stranci na vlasti“ ne smeta što je taj dio grada postao ruglo, što  zgrada bioskopa, naslonjena na Sinanovićev objekat propada, ali „mora“ se izvršiti  Bojovnikovo naređenje da se Sinanoviću ne dozvoli gradnja dva ili tri sprata, iako svi drugi investitori okolo i u neposrednoj blizini  grade objekte sa  4 ili pet spratova.

U jednom trenutku očito nepravdu  nad ocem pokušao je ispraviti 20-godišnji  Mujo Sinanović, nakon bezuspješnih pokušaja, čak i molbi kod Bakira  I. i njemu najbližih stranačkih funkcionera SDA, da urazume sujetnog političkog kriminalca Kambera. Batine koje je Kamber dobio u centru grada pozdravila je cijela BiH i dijaspora,a mladi Sinanović je stoički primio kaznu suda.

 

Građani Sanskog Mosta i svekolika javnost manje ili nikako zna da Šefik Sinanović već godinama ima sudski spor (tužbu) protiv Općine Sanski Most za izgubljenu dobit nakon što je kupio pomenuti objekat u centru grada, poznat kao nekadašnja nekretnina hrvatske firme „Varteks“ . Glavnica od 430.000 KM sa zateznim kamatama zbog otezanja sudskog postupka od strane Općine  popela se na 1,5 miliona KM. Općina je svojevremeno,kao što je poznato, Ifetu Hukanoviću, nezakonito prodala  imovinu hrvatske firme Varteks“ nakon čega  je Hukanović  u sudskom postupku morao da napusti pomenuti prostor. Tužbom protiv Općine Sanski Most Hukanović je dobio oko 170.000 KM, od čega mu je do sada, nezvanično, isplaćena tek četvrtina.

I dok je Općina sa Hukanovićem ekspresno okončala sudski postupak (priznala krivnju) sa Sinanovićem maksimalno  razvlače, do dug raste. Asim Kamber dirigira i ovim procesima, što on nikada neće priznati, jer se uvijek krije iza općinske administracije,a u krajnjem epilogu veliko novčano obeštećenje neće platiti iz svog džepa niti on niti aktuelni načelnik Faris Hasanbegović, nego građani Sanskog Mosta.Poznati su brojni slučajevi gdje je Općina Sanski Most  u izgubljenim sudskim sporovima  ( „Kljajić“,  „Kovačević“,“ Cerić“…) platila ogromne  sume  privatnim licima zbog uzurpiranja neotuđive  privatne imovine.Ova ogromna obeštećenja isplaćena su tiho i bez znanja  javnosti ( radi se o milionskim iznosima),a po svoj prilici  i slučaj „Sinanović“ će  biti takav.

 

Osim ovog slučaja Šefiku  Sinanoviću koji se bavi biznisom osporavaju i ulazak u posjed  nekretnine u Zurunića kući koju je kupio od prijašnjeg vlasnika. Radi se o prostoru od 181 kvadratnog metra u potkrovlju zgrade  dok je  za drugi stan sprat niže u istoj kući gdje Sinanović posjeduje ½  od  ukupne površine od 144 kvadratna metra pod pravno sumnjivim okolnostima  pokrenuta ostavinska rasprava kod nadležnog suda. Sve su prilike da će se iz ovoga izroditi  novi policijsko-tužilačko-pravosudni slučaj.

 

Sinhonizirano djelovanje pojedinih policijskih službenika PU Sanski Most i Odjela Tužilaštva USK u Sanskom Mostu protiv  Sinanovića a pod  nejavnim „pokroviteljstvom“ SDA Sanski Most, ogleda se u skoro svakodnevnoj „proizvodnji slučajeva“, što prekršajnih, što krivičnih. Nedavno mu je  dobro poznata „organizirana grupa rukovodećih policajaca“ bespravno pokušala  oduzeti naoružanje, što je spriječeno rješenjem Uprave policije MUP USK. Naoružanje je vraćeno, policijska služba osramoćena, ali koga briga.

Tužiteljica  Odjela  Tužilaštva USK u Sanskom Mostu poznata po posuđivanu novčanih sredstava od građana  i protiv koje njene kolege u Bihaću vode istragu zbog krivičnog djela „Primanje dara“  pokreće protiv Sinanovića optužnicu zbog navodne sječe  drveća ispred pomenutog Sinanovićevog objekta. Optužnica je dugo pripremana u „općinskim katakombama“ i dok je sudski vještak navodnu štetu procijenio  na oko 6000 KM, Općina Sanski Most je na njoj svojstven način izračunala da  je šteta oko 33.000 KM.

Pitanje je šta je slijedeće. Očigledno je da se Šefiku Sinanoviću, ocu četvero uzorne djece i suprugu, preko otuđenih „centara moći“ pojedinaca koji nose obilježja državnih službenika,a ne služe državi koja ih plaća, nego  pojedincima iz stranačke nomenklature vlasti (čitaj,SDA) nastoji  ne samo zagorčati  život  nego od njega, u perspektivi, napraviti po svaku cijenu potencijalnog kriminalca, sa kojim će se ti isti nečasni pojedinci „ u ime države“ onda obračunati. Sinanovićeva dosadašnja hrabra i srčana  borba, međutim, dala je zastrašujuću mobilizacijsku snagu i drugima da dignu glas protiv nepravde, tim prije što će se uskoro, po svemu sudeći, pokazati  da je aktuelna oligarhija oličena u asimima kamberima, seferovićima, farisima, vukalićima, midžanima… došla na vlast beskrupuloznim izbornima krađama glasova. Razobličavanje ove kriminalne hidre je u toku.

Za kraj, Šefik je ponosan na svoju djecu, suprugu i rodbinu. Pruža im maksimalnu podršku u dobrom.

“Naša Hana je odličan učenik 6. razreda. Karate trenira 6 godina i nosi braun pojas. Odlična je i marljiva u mektebu…Kao što možete vidjeti na fotografiji, na takmičenjima dominira i redovno osvaja medalje i sigurno ide stopama svog brata Muje. Želja joj je da ostvari vrhunske rezultate i da postane svjetski prvak, pa molimo Boga da to tako i bude. Ove su želje realne i ostvarive ako Bog da, obzirom da Hana potiče iz izuzetno nadarene i sportske porodice, koja dugo baštini tradiciju treniranja i poznavanja više borilačkih vještina.Ovakva djeca trebaju inače poslužiti kao primjer i svima drugima, da je u vjeri i sportu spas”, zapisao je na svom FB-profilu Šefik Sinanović.